Hlavní obsah

Svět knihy: 461 vystavovatelů z 31 zemí a nobelisté Vargas Llosa i Herta Müllerová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět knihy Praha začíná 9. května na výstavišti v pražských Holešovicích a do 12. května se tam představí 461 vystavovatelů z 31 zemí. Hlavními hosty jsou držitelé Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová a Mario Vargas Llosa.

Foto: ČTK

Nositelka Nobelovy ceny Herta Müllerová

Článek

Německá spisovatelka Herta Müllerová, narozená v Rumunsku, obdržela cenu v roce 2009 a peruánský autor v roce 2010. Llosa je i u nás dobře znám díky knihám Město a psi, Zelený dům, Smrt v Andách či Válka na konci světa. Nově teď nakladatelství Argo připravilo překlady románů Chvála macechy (Elogio de la madrastra) a Pětinároží (Cinco esquinas).

Herta Müllerová napsala mimo jiné knihy Cestovní pas a Rozhoupaný dech, nově v češtině vychází Liška lovec (Der Fuchs war damals schon der Jäger).

Foto: Profimedia.cz

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová se podle ředitele veletrhu Radovana Auera sejdou na společném večeru 11. května v kině Lucerna, kde budou debatovat o  významu literatury pro hlas svobody i politický boj. „Obě tyto osobnosti spojuje výrazné politicko-společenské angažmá, očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“ řekl Radovan Auer.

Hlavní téma veletrhu bude Paměť a vzpomínky a zvláštní pozornost se bude věnovat latinskoamerické literatuře, kterou přiblíží argentinský prozaik Rodrigo Fresán, představitelka takzvané nové argentinské prózy Mariana Enríquezová, Mexičan Álvaro Enrigue, Luis Fayad z Kolumbie a Francisca Cárcamová z Chile.

Kromě toho mají dorazit třeba John Banville, Bernard Minier, autoři thrillerů Robert Bryndza nebo Tim Weaver či Francouz Alain Finkielkraut.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám