Hlavní obsah

Petr Zelenka zraje jako víno

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Petr Zelenka a jeho přátelé, kteří jsou autory nového českého filmu Příběhy obyčejného šílenství ve čtvrtek poprvé představili film novinářům. Premiéru bude mít příští čtvrtek, ale do té doby ho tvůrci slavnostně uvedou v několika městech.

Článek

"Ivan zraje jako víno a já myslím, že to je z toho filmu zřetelné," řekl režisér o Ivanu Trojanovi, který hraje titulní roli opuštěného mladého muže Petra. "Petr Zelenka také zraje jako víno," kontroval Trojan.

Se Zelenkou se už velmi dobře znají, Trojan hrál jak v Samotářích, které natočil David Ondříček podle Zelenkova scénáře, tak v Zelenkově divadelní hře Příběhy obyčejného šílenství, kterou inscenovalo Dejvické divadlo a jež se nyní stala předlohou filmu.

Svou postavu Trojan charakterizuje stručně: je to kluk, který má stále rád holku a hodně ho to bolí. Spojitosti se svou postavou neurochirurga ze Samotářů však odmítá. "Jsou to protikladní lidé, tenhle Petr není ani tolik ambiciózní jako spíše tolerantní člověk," dodal.

"Divadelní představení je ale mnohem vtipnější než samotný film,"upozornil dramatik, scenárista i režisér v jedné osobě.

Některé motivy chybějí

Ve filmu se vzdal některých vděčných motivů z dramatu, například komediálních scének sebeukájení. "V divadelní hře se to vždy děje kdesi v zákulisí, mluví se o tom, ale do filmu tohle nepatří," zdůvodnil. Proti předloze zestárla postava Alice, roztomilá mladá přítelkyně souseda Jiřího, který platí Petrovi za to, že se na ně dívá při milování.

"Potřebovali jsme někoho charismatického, tak jsme obsadili k Bartoškovi, jenž hraje Jiřího, Zuzanu Bydžovskou. Chtěli jsme z nich udělat rovnocenný pár. Nakonec je ale Bydžovská ještě charismatičtější než Bartoška. Ten jí sotva stačí," míní režisér.

Z filmového příběhu zmizel i Petrův nejlepší kamarád - onanista, jemuž se Petr chodil svěřovat, a nahradil ho šéf z letištního carga, kde je Petr zaměstnán. Toho si zahrál Karel Heřmánek.

Spolupráci se Zelenkou si chválila i Nina Divíšková, která ve snímku i na divadle ztělesnila matku hlavní postavy. Společně s Miroslavem Krobotem představují Petrovy rodiče a vytvářejí nejsilnější linii příběhu. "S Petrem Zelenkou se krásně pracuje. Je klidný a nešplouchá z něj tolik touha po slávě, jak je to u dnešních mladých lidí běžné," svěřila se.

O Zelenkově filmu se hodně mluvilo před zahájením MFF v Berlíně. "Byli jsme dlouho udržováni v naději, že film bude uveden v hlavním programu Berlinale. V polovině ledna jsme ale zjistili, že tomu tak není," uvedl jeden z producentů filmu Petr Strnad. "Budeme se snažit nabídnout film nějakému dalšímu festivalu. Uvidíme," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám