Hlavní obsah

Petr Zelenka začal točit Příběhy obyčejného šílenství

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film podle vlastní stejnojmenné úspěšné divadelní hry Příběhy obyčejného šílenství začal v těchto dnech natáčet v Praze a okolí scenárista a režisér Petr Zelenka. V hlavních rolích přecházejí z jeviště před kameru Mira Gábora Ivan Trojan, Jiří Bartoška, Miroslav Krobot a Nina Divíšková.

Foto: Škoda Transportation

V poslední době pracovala plzeňská firma i na řadě exportních zakázek.

Článek

Úspěšný režisér kultovních filmů Knoflíkáři a Rok ďábla se tentokrát pustil do tragikomického příběhu lásky. "Na rozdíl od Roku ďábla, který byl hudební mystifikací, jsou Příběhy obyčejného šílenství love story, ve které si hlavní postava uvědomí, že skutečné šílenství je stejně vzácné jako genialita, nebo absolutní sluch", říká Petr Zelenka. 

Rodina v dnešním světě

Příběhy obyčejného šílenství jsou tragikomedií o bizarních vztazích a rozpadu rodiny v dnešním světě. Tvůrci charakterizují Petra jako člověka, který se snaží poctivě vyjít s lidmi kolem sebe. Zjišťuje však, že ve společnosti, kde je každý nějak šílený, je to nadlidský úkol. Vlastní rodiče jsou mu bohatým zdrojem argumentů: matka nese na svých bedrech tíhu odpovědnosti za celý svět, ke všemu má prorocký komentář a dbá na to, aby si Petr užil otce, kterého podle ní čeká už jen demence, ztráta příčetnosti a Alzheimerova choroba.

Filmové Příběhy jsou na rozdíl od divadelní předlohy zprávou o cestě člověka na hranice šílenství - a zpět, příběhem muže, který se ocitl ve své malé soukromé válce. Svět ho zajímá a láká, ale zároveň jej děsí.

Z divadelních prken na plátno

"Je to proti divadlu docela rozdíl," řekl Právu o práci na filmu Ivan Trojan. "Divadlo má stovky repríz, má předem danou podobu a text. Pro film se scénář zčásti změnil, změnily se dialogy, některé postavy zmizely a jiné naopak přibyly, což je občas schizofrenie a občas mě to naopak mobilizuje v práci."

"Pro mě byl scénář novinkou, v divadelním představení jsem nejen nehrála, ale ani ho neviděla. Je to asi výhoda, nejsem totiž nijak ovlivněna a mohu vytvořit postavu Jany podle vlastních představ," řekla Právu Zuzana Šulajová, známá z filmu Zahrada, a dodala, že si s Petrem Zelenkou rozumějí i lidsky, takže se nakonec vždy na všem shodnou. "Důležité je obklopit se profesionály, kteří mají zároveň smysl pro humor - a takoví v týmu tohoto projektu jsou!" řekla Šulajová.

Hru napsal Zelenka na objednávku pro Dejvické divadlo v Praze, kde měla v listopadu 2001 premiéru a stále zůstává na repertoáru. V Česku ji nastudovala i divadla v Českých Budějovicích, Plzni a Pardubicích, za hranicemi v Polsku a na Slovensku. Byla přeložena do angličtiny, ruštiny, polštiny, maďarštiny a srbštiny. Text získal Cenu Alfréda Radoka za původní hru roku 2001 a jako talent roku byl ve stejné soutěži za svůj herecký debut oceněn Miroslav Krobot. Nominaci na cenu Thálie získala Nina Divíšková.

Koproducentem je Nova

Film vzniká v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska, a Německa za podpory Státního fondu kinematografie, celkový rozpočet je 43 milionů korun. Produkuje ho společnost Negativ, která je podepsána už pod předchozím Zelenkovým film Rok ďábla, vítězem MFF Karlovy Vary. Na projektu se jako koproducent podílí TV Nova. "Nabídku spolupráce od TV Nova chápeme jako projev důvěry v kvalitu tohoto filmu a jeho komerční potenciál," komentuje spolupráci producent Pavel Strnad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám