Hlavní obsah

Začíná filmové Finále Plzeň, udělí Ledňáčky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra filmové pocty Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi Cesta jako žádná ze sta zahájí dnes večer v plzeňské Měšťanské besedě 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Vedle soutěžních snímků čeká na diváky i jedenáct premiér a předpremiér.

Foto: Pilot Film

Ioana Iacobová a Alex Bogdan ve filmu „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“

Článek

Soutěžní program představí výběr pětatřiceti z loňských českých a koprodukčních celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů, televizních a internetových projektů i studentských filmů do čtyřiceti minut. Soutěžit bude například i koprodukční snímek rumunského režiséra Radua Judeho nazvaný Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři, který loni vyhrál karlovarský festival. Mezinárodní poroty ocení nejlepší filmy Zlatými ledňáčky.

Cesta jako žádná ze sta je jedním z dokumentů zařazených do sekce První úlovek, která uvádí premiéry nebo předpremiéry. Režisérka Viktorie Lörinczová v něm sleduje Lukáše Sochu a Tomáše Vaňourka, kteří se vydali po stopách cestovatelů Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, jenž letos oslavil sté narozeniny.

Jedním z nejočekávanějších filmů je Moje století, dokument režisérky a herečky Theodory Remundové, která oslovila pětadvacet stoletých lidí a na jejich osudech přibližuje dobu od roku 1918. V dokumentu Baťa, první globalista se zase Peter Kerekeš snaží odpovědět na otázku, zda je kapitalismus, jak ho Baťa budoval, utopií, či reálnou možností.

Z hraných filmů se představí například povídkový snímek čtyř autorů Problémy prvního světa, který ukáže starosti života v bohaté, průmyslově rozvinuté společnosti, nad nimiž by obyvatelé třetího světa jen obraceli oči v sloup.

Z televizní tvorby to bude například film Terezy Kopáčové Až budou krávy lítat, jehož hrdinkou je mladá plnoštíhlá učitelka základní školy, která má mindrák ze své postavy.

Finále má tradičně i bohatý doprovodný program, letos do něj patří například autorská čtení Ester Geislerové a Josefiny Bakošové Ester & Josefina nebo spisovatelky Radky Třeštíkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám