Hlavní obsah

Zasmějme se se staříkem světu i sami sobě

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch si žádá své. Tak dlouho odolával švédský prozaik Jonas Jonasson po humoristickém románu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2009) pokušení pokračovat v tématu, až neodolal. Díky tomu i naši čtenáři dostali do rukou pokračování.

Foto: ČTK

Autor stoletého staříka Jonas Jonasson

Článek

Český název zní Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět (Panteon, 416 stran, 399 Kč) a začíná na Bali, kam se Alan Karlsson, zběh z domova důchodců ve švédském Malmköpingu, s přítelem a obchodním partnerem Juliem před časem uchýlili. Užívají si života, ale zásoby peněz ubývají, a tak se rozhodnou ostrov opustit.

Nebyli by to tito smolaři a zároveň synové štěstěny, kdyby použili cosi jiného než horkovzdušný balon. Jenomže shodou okolností odletí bez pilota a ocitnou se na širém moři.

Zachrání je loď pašující pro Kim Čong-una uran pro výrobu jaderných raket. A protože stařík dostal předtím do rukou černou destičku zvanou tablet, na níž studoval všechno možné, prohlásil se za znalce a stal se Kimovým poradcem. Koloběh bláznivých příhod i událostí nebere konce.

Foto: Panteon

Obal knihy

Jak bylo Jonassonovým zvykem už v první knize, také zde vystupují čelní političtí vůdci současného světa. Samozřejmě že stařík i Julius získají po čase záštitu švédských přátel a švédské diplomatické pasy. Předtím se však dostanou na půdu OSN i se setkají s prezidentem Trumpem.

V románu ho není těžké obalamutit, takže své nové protivníky má samozřejmě za komunisty. Aby to autor vyrovnal, smějí se oba hrdinové i Angele Merkelové, které předpovídají volební porážku, a nakonec největším padouchem je samozřejmě přítel prezidenta Putina Gennadij Aksakov.

I díky květnatému překladu Hany Švolbové, která přetlumočila také prózu Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel), si čtenář užívá diskuse obou kamarádů i řešení mnoha nesnází, které musejí v zájmu světa a jeho budoucnosti překonat. Radost z toho mají čtenáři po celém světě, kteří se mohou zasmát smutné realitě, ale i sám autor. Jeho webové stránce vévodí Ladova postavička dobrého vojáka Švejka a nápis: čtyři knihy, pět kontinentů, 45 zemí, 15 milionů výtisků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám