Hlavní obsah

Temné matky a jejich dcery

Novinky, Stanislav Dvořák

Lucie Jandová a Dana Kaplanová zaznamenávají a rozebírají skutečné příběhy tragických vztahů dcer s chladnými matkami. Předesílají, že do práce na publikaci Temné matky a jejich dcery je hnala i vlastní zkušenost.

Foto: Lucie Jandová

Temné matky a jejich dcery

Článek

Jedná se o několik lidských příběhů, nikoliv o odbornou literaturu. „Je s podivem, kolik jich je. Žen, které mají špatný vztah s matkou. Ještě podivnější je, že o ně nemluví. Jako by za tohle přiznání očekávaly pokárání nebo rovnou trest,“ tvrdí autorky.

Přiznat, že se mateřská láska neprojevila, nebo jen pokřiveně, je natolik traumatizující, že o tom lidé spíše nemluví. Když se doberou k realitě, znovu se mohou vyděsit i po mnoha letech. „Koho štve máma, toho štve celý svět,“ říkají autorky. Navrhují „cestu plnou bolesti a poznání“, na jejímž konci prý stojí sebepřijetí i pochopení, že temné matky v sobě samy nesou zranění, které si neuměly vyléčit.

„Velmi si přejeme, aby tato kniha pomohla odmítaným, kritizovaným, zesměšňovaným a ponižovaným dcerám uchopit život do svých rukou a všem našim temným matkám bez zášti v srdci říct: Děkuji ti, mami, byla jsi mi nejlepší učitelkou!“ uzavírají autorky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám