Hlavní obsah

Kylián vstoupil do francouzské akademie umění, meč mu předala monacká princezna

Český choreograf Jiří Kylián byl ve středu ve Francouzském institutu v Paříži slavnostně uveden do křesla francouzské Akademie krásných umění. Jejím členem se stal loni v dubnu jako třetí Čech od založení instituce v roce 1816. Meč akademika dnes Kyliánovi předala monacká princezna Caroline, uvedla akademie na Twitteru.

Foto: Tereza Nováková, ČTK

Český choreograf Jiří Kylián byl 13. března 2019 slavnostně uveden do křesla Akademie krásných umění.

Článek

Přijetí cizince za člena akademie je ojedinělou událostí, této pocty se dostalo jen několika zahraničním osobnostem múzických a výtvarných umění. Kvůli přijetí Kyliána a významu jeho díla navrhla akademie i novou kategorii - Choreografie.

Prvním českým členem Akademie krásných umění se v roce 1835 stal hudebník Antonín Rejcha, druhým v roce 1896 historik a malíř Václav Brožík.

Kyliánova cesta k tanci vedla od akrobacie přes baletní přípravku Národního divadla na Taneční konzervatoř Praha. Stipendium na Královské baletní škole v Londýně znamenalo klíčové setkání s choreografem Johnem Crankem, který mu nabídl angažmá v Stuttgartském baletu.

Foto: Tereza Nováková, ČTK

Český choreograf Jiří Kylián byl 13. března 2019 slavnostně uveden do křesla Akademie krásných umění.

V roce 1975 přijal nabídku na umělecké spoluvedení Nizozemského tanečního divadla (NDT) v Haagu. V roce 1978 byl po úspěchu baletu Sinfonietta jmenován uměleckým ředitelem NDT.

Od 70. let vytvořil stovku baletů, z nichž tři čtvrtiny byly právě pro NDT. Je držitelem mnoha ocenění, včetně Ceny Nižinského udělené v Monte Carlu, nebo francouzského řádu Čestné legie.

Reklama

Výběr článků

Načítám