Hlavní obsah

Marek Eben putuje divočinou se sobíkem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalekém Laponsku se narodil malý sob. Film Putování se sobíkem vypráví obrazem a komentářem Marka Ebena o prvním roku života divokého soba, který překonává různá nebezpečí. Do kin vstoupí 21. března.

Trailer Putování se sobíkemVideo: CinemArt

 
Článek

„Trochu dokument, trochu hraný příběh. Je tam příběh malého sobíka, putování se stádem a to, jak dospívá, až s z něho stane pořádný kus soba,“ popsal film Marek Eben.

Sobík Ailo žije za polárním kruhem. Hned po narození se dokáže rychle postavit na nohy, stačí mu na to pět minut. Za dalších pět minut se naučí chodit a do čtvrt hodiny umí plavat i pelášit sněhem. Mohutná srst mu umožňuje přežít teplotu i okolo –40 °C.

Foto: Cinemart

Putování se sobíkem

Foto: Cinemart

Putování se sobíkem

Foto: Cinemart

Laponská příroda

„Při svém putování Laponskem Ailo potkává další obyvatele této nádherné krajiny. Ať již hbitého hranostaje, nebezpečné vlky, chytrého rosomáka, polární lišku, chundelatou veverku, tichou sovu nebo vysoko létajícího orla,“ popisují tvůrci.

Spolupráci s hlavním hrdinou ocenil režisér filmu Guillaume Maidatchevsky slovy: „Ailo si i během natáčení prožíval svůj svobodný život a vlastně si z nás nedělal žádné starosti. Byl velmi zvědavý, aktivní a neměl z nás vůbec strach.”

„Natočil jsem do té doby mnoho dokumentů o zvířatech, až jednoho dne mi děti řekly: Nikdy jsi nenatočil film o Santových sobech! A opravdu jsem si uvědomil, že moje děti díky jiným filmům znají lépe zvířata ze savany nebo džungle než ta evropská. A přitom právě ta máme nedaleko od svých domovů a je důležité je znát. A tak je film Putování se sobíkem tak trochu na objednávku mých dětí!“

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám