Hlavní obsah

GLOSA: Sestřelený indický pilot v muzikálu? Bollywood je schopen všeho

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komik Trevor Noah na internetu spustil lavinu pobouření, když v zábavném pořadu mluvil o sestřeleném indickém pilotovi a konfliktu v Kašmíru. V narážce na bollywoodské filmy vtipkoval, že indicko-pákistánská válka bude nejdelší válka všech dob a bude tam spousta tanečních čísel. Tisíce lidí to podle BBC pobouřilo. Kritizovaly jeho poznámky jako necitlivé a rasistické.

Foto: Profimedia.cz

Indický pilot Abhi Nandan Varthaman

Článek

Na druhou stranu se objevily i hlasy, kterým to přišlo legrační. Ovšem hlavně mezi emigranty, kteří nebydlí v Pákistánu ani v Indii a nejsou náboženští fanatici. Liberální publicistka pákistánského původu Sarah Haiderová, která žije v USA a propaguje ateismus, vzkázala, ať to neberou tak vážně.

„Ale no tak lidi. Je to narážka na Bollywood a musíme přiznat, že bollywoodské filmy jsou často roztomile absurdní a mají skvělé písničky a taneční čísla.“

To možná ani netušila, že indický pilot Abhi Nandan Varthaman, který byl mezitím vydán zpět do vlasti, se stane hrdinou vlasteneckého bollywoodského filmu. Jeho šance už není teoretická, ale zcela konkrétní. Jeden agilní bollywoodský filmař si zajistil práva na snímek s názvem Abhi Nandan.

“Tohle se děje pořád. Vypadá to necitlivě, když to celé ještě neskončilo a Varthaman ještě ani nepřijel domů, ale tak filmový průmysl funguje. Nevadí jim zajistit si práva na nějaký název dřív, než se napětí opadne. Lidi začnou psát scénáře hned druhý den. Kdykoliv se stane atraktivní zločin, přírodní katastrofa jako zemětřesení nebo celonárodní incident jako tohle, spěchají zaregistrovat si název,“ řekl filmový kritik Komal Nahta.

Vlastenectví je mašina na peníze

Foto: Profimedia.cz

Indové mají nového boha.

Indové hltají takové příběhy velmi emotivně, zvlášť když souvisejí s Pákistánem, a Varthaman už se stal národním hrdinou číslo jedna. Bollywoodu jde pochopitelně o peníze - za vlastenecky pojatým filmem lze cítit zvonění rupií.

Kasovním trhákem se stal třeba film Uri: The Surgical Strike, který vypráví o indické pomstě za teroristický útok v severoindickém Uri, kde zemřelo víc než dvacet lidí.

Konflikt v Kašmíru se těžko někdy vyřeší

Ačkoliv pilot Varthaman možná nebude ve filmu přímo tančit a zpívat, Trevor Noah měl pravdu v tom, že konflikt v Kašmíru bude dlouhý a film asi taky.

Problém se zrodil hluboko v minulosti. Za britského koloniálního panství se o žádné hranici mezi Indií a Pákistánem nemluvilo, šlo prostě o severozápadní Indii. Jenže Britové souhlasili s indickými muslimy, aby si vytvořili v roce 1947 vlastní stát. Miliony lidí s „umělou“ hranicí, která nemá jednoznačně přijímané historické opodstatnění, nesouhlasily. Rozdělení Indie okamžitě vyvolalo násilí a statisíce lidí zemřely. V 1948 pak rozpoutaly dvě nové nezávislé země válku o hranici dnešního indického státu Džamú a Kašmír. Konflikt se táhne už desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám