Hlavní obsah

Řízné riffy afrického funky. Přijede Orlando Julius a The Heliocentrics

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Paláci Akropolis 20. května vystoupí saxofonista a zpěvák Orlando Julius se skupinou The Heliocentrics.

Foto: Rachot.cz

Orlando Julius

Článek

Zatímco Orlando Julius je veteránem africké scény, v kapele hrají i mladí muzikanti   z Londýna. Jeho hudba inspirovala slavného Felu Kutiho, jenž se stal pro širokou veřejnost symbolem nigerijské hudby. V New Yorku a v Londýně o něm uvedli s obrovským úspěchem muzikál, který dostal například tři ceny Tony. Král afro-beatu zemřel podobně jako Freddie Mercury v devadesátých letech na AIDS.

Foto: Rachot.cz

Orlando Julius

Julius kombinuje úsečné riffy dechů s klávesami i kytarou a běžnou soupravu bicích doplňují další perkuse. Taneční fúze západní a africké hudby může připomínat třeba i Jamese Browna a celou řadu funkových kapel z šedesátých a sedmdesátých let.

Britská skupina Heliocentrics, která saxofonistu doprovází, hrála např. s Mulatu Astatkem z Etiopie a DJ Shadowem. Své první mezinárodně distribuované album, natočené v analogovém londýnském studiu, pokřtí během svého jarního turné i v Praze.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám