Hlavní obsah

Skrytá tajemství malíře Vratislava Nechleby

Právo, Jan Šída

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře připravila komorní výstavu malíře Vratislava Nechleby (1885–1965) Tajemná tvář, kterou lze vidět do 17. března. Expozice dává nahlédnout do tvůrčí kuchyně malíře. Odhaluje i dávno zapomenutá tajemství spojená s jeho životem a tvorbou.

Foto: archiv GASK

Vratislav Nechleba vychází z klasické malířské tvorby (Autoportrét, 1946).

Článek

Patří mezi klasické představitele odkazu velkých malířů. Byl žákem Maxmiliána Pirnera, členem SVU Mánes, vyznával konzervativní estetické hodnoty, v portrétní tvorbě čerpal z rembrandtovské tradice. Nástup moderního malířství mu byl ale vzdálený. V pozdějších letech se navíc musel potýkat s kritikou kvůli zakonzervovanému archaickému výtvarnému stylu.

Sbírkový fond GASK tvoří zhruba sedm desítek děl, řada z nich je však autorem nedodělaných, rozpracovaných či dokonce destruovaných. Ideou výstavy je ukázat na těchto napůl hotových obrazech tematické a výtvarné cesty, kterými se ubíral.

Zároveň vyvstávají otázky. Proč například na díle Studie vlčáka, na němž stojí muž se psem, barvou zamazal lidskou hlavu? Restaurátoři při svých pracích totiž objevili překvapivý fakt. Totiž že původní tvář je totožná s tváří figury na obraze Muž v loveckém.

Protože se dochoval malířův autoportrét, je vyloučené, aby své rysy využil na dílech. Odborníci se domnívají, že ona destrukce měla kořeny v tvůrcově náhlém afektu, ovšem přemalovávání již hotových děl či obrazoborectví vlastních prací není u malířů nic zvláštního. Většinou je spojené s pozdější nespokojeností s úrovní obrazů. Výstava ukazuje, že svět výtvarného umění je plný tajemství a nezodpovězených otázek.

Díky tomu vznikají legendy a často bizarní příběhy. Kdysi jistý francouzský sběratel zakoupil ve Španělsku drahý olej barokního mistra. Aby ho nemusel proclívat, nechal na něj temperou namalovat pestrobarevnou abstraktní mazanici. Když ji pak doma smýval, s hrůzou zjistil, že jde dolů i malba barokního mistra a na plátně se skví v plné kráse generál Franco. Kdoví, co skrývají další Nechlebovy obrazy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám