Hlavní obsah

Koudelka přispěl k rekordní návštěvnosti

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově otevřené Uměleckoprůmyslové museum (UPM) v Praze loni navštívilo sto tisíc lidí, čímž dosáhlo nejvyšší návštěvnosti ve své historii.

Foto: ČTK

Josef Koudelka

Článek

Zásluhu na tom má nejen větší výstavní plocha po rekonstrukci, ale také úspěšná bilanční výstava fotografa Josefa Koudelky Návraty. Od března do září ji vidělo 40 tisíc návštěvníků a stala se jednou ze tří nejúspěšnějších výstav muzea za posledních dvacet let.

V minulosti přilákaly více než třicet tisíc diváků pouze dva projekty, výstava věnovaná pražským módním salonům a retrospektiva fotografa Františka Drtikola.

Velká přehlídka Koudelky, který emigroval z Československa v roce 1968 po invazi varšavských vojsk a dvacet let se nesměl do vlasti vrátit, se stala významným počinem Uměleckoprůmyslového musea také z dalšího důvodu. Loni osmdesátiletý umělec se totiž při té příležitosti rozhodl darovat muzeu, tedy českému státu, více než 700 svých snímků.

Zhruba polovinu sbírky muzeum už převzalo, smlouva převzetí zbývající části se připravuje. Podle ředitelky UPM Heleny Koenigsmarkové bude smlouva podepsána nejspíš ještě letos.

„Je to kolekce nevyčíslitelné umělecké hodnoty, a pokud bychom ji měli koupit, stála by nás nejméně sto milionů korun, což je suma, která dalece přesahuje akviziční fondy snad všech českých muzeí dohromady,“ uvedla Koenigsmarková.

Zdůraznila, že v Koudelkově vlasti tak bude největší soubor jeho prací na světě, navíc v muzeu, které v Česku spravuje nejvýznamnější fotografickou sbírku. „Jsme opravdu velice poctěni, že si tento umělec vybral právě naši instituci. Jakmile totiž začal mluvit o tom, že by své práce rád věnoval, okamžitě se ozvala řada světových muzeí a žádala ho o dar,“ dodala.

K úspěšným loňským aktivitám muzea se řadí také dvě výstavy z oblasti textilní tvorby. První se věnovala historii pražského módního salonu Hany Podolské, druhá předválečné etapě Krásné jizby. Obě byly pro velký zájem prodlouženy do jara letošního roku.

V únoru se k nim připojí první z letošních nových projektů, věnovaný oděvní značce Ascher. Ta je v současné době v Česku sice neznámá, přesto má v západní Evropě významné postavení i dlouhou tradici.

Její zakladatel, židovský obchodník s hedvábím Zika Ascher, má kořeny v Československu, odkud s manželkou emigroval v roce 1939. V Londýně se mu podařilo vybudovat úspěšnou firmu specializovanou na látky, která spolupracovala s proslulými módními domy a světovými umělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám