Hlavní obsah

Klapzubovu jedenáctku čeká první výkop

Právo, Miroslav Homola

Kluky už nebaví hra v šachy a starostlivá máma Klapzubová (Alena Antalová) to samozřejmě sdělí tátovi Klapzubovi (Viktor Skála). A protože má tatík za ušima, a ještě k tomu hlavu holou jako koleno, o které tvrdí že má ideální tvar koule - jako všechno důležité na světě, nápad je tu. Prodá se koza, za peníze koupí kulatou merunu a pole, které se letos nepoorá a poslouží jako fotbalové hřiště. Světový mančaft, který proslul jako Klapzubova jedenáctka je na světě. Publikum Městského divadla v Brně se má na co těšit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Viktor Skála jako Táta Klapzuba koupil svým chlapcům první míč.

Článek

Slavného námětu Eduarda Basse, který pobavil příběhem o chudém chalupníkovi a jeho jedenácti pro fotbal nadaných synech už v roce 1922, se chopilo osvědčené autorské trio MdB Stanislav Slovák, Petr Štěpán a Jan Šotkovský. Všichni se už podepsali pod řadu původních komedií či parodií.

„Při tvorbě se samozřejmě řídíme dramaturgickým plánem, ovšem dobrým nápadům se meze nekladou. A tak tomu bylo i v tomto případě, kdy myšlenku převést příběh táty i dědy Klapzuby (Zdeněk Junák) na divadelní prkna přinesl jako první divadelní producent Zdeněk Helbich,“ uvedl ke vzniku hudební komedie autor a režisér představení Stano Slovák.

K tvorbě si pro tentokrát trojice přizvala i hudebního skladatele a jazzmana Jiřího Levíčka. O tom, že to byla dobrá volba, svědčí množství svěžích a vtipných písniček, které občas poněkud bizarní (Klapzubáci se octnou i u lidojedů) děj provázejí.

Děda vypravěč

„I když jsme se rozhodně nechtěli povyšovat nad samotného Basse, přece jsme jeho děj poněkud rozšířili a upravili podle svých představ. Dali jsme například více prostoru dědovi Klapzubovi, který působí v našem příběhu jako vypravěč, snad se nám podařilo představení osvěžit i týmem našich holčiček, tedy skvěle tančících a zpívajících hereček, které vystupují nejen jako soupeřící týmy,“ dodal Stano který je sám velkým příznivcem kopané.

A protože je původem Slovák, patří jeho srdce v první řadě týmu FC Nitra, ovšem jako obyvatel Brna drží palce i Zbrojovce a také se rád dívá na umění italských týmů například AS Řím.

V komedii, která se bude po sobotní premiéře hrát i jako silvestrovské představení na konci roku, vystupuje přes třicet účinkujících. A i když děj plyne zdánlivě samovolným tempem, jakoby vlastně ani o nic nešlo, náročnost je zřejmá nejen množstvím postav, choreografií (Martin Pacek), ale třeba i množstvím kostýmů (autorky Andrea a Adéla Kučerovy) a s tím spojené časté převlékání. O scénu se postaral Jaroslav Milfajt a divadelní orchestr budou dirigovat Martin Procházka a Tomáš Küfhaber.

Reklama

Výběr článků

Načítám