Hlavní obsah

Narušitele točili podle skutečnosti. Voják uletěl komunistům

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Narušitel vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vnuk David Balda. Premiéra se chystá 24. ledna.

Foto: Bontonfilm

Jiří Dvořák ve filmu Narušitel

Článek

Hlavních rolí se ujali Jiří Dvořák, Petr Kostka, Pavel Neškudla, Stanislav Zindulka nebo Veronika Arichteva.

„Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů,“ láká distributor filmu Bontonfilm.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Narušitel

Foto: Bontonfilm

Pavel Neškudla

Foto: Bontonfilm

Narušitel

Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na Západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na Západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.

Hudbu pro film Narušitel složil Jiří Janouch a Michal Hrůza, snímek navíc do kin doprovází píseň a videoklip Michala Hrůzy.

„Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ řekl režisér David Balda.

Tvůrci tvrdí, že se vše točilo poctivě ve vzduchu, a letadlo, kterým se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, je původní stroj z roku 1953, který k takové cestě za svobodou kdysi posloužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám