Hlavní obsah

Černobílý Osud a androgynní Makropulos

Právo, Radmila Hrdinová

Program mezinárodního festivalu Janáček Brno 2018, který do 5. prosince představí kompletní Janáčkovo operní dílo, pokračoval o víkendu dvěma operními inscenacemi.

Foto: NDM - Patricie Částková

Emilii Marty vytváří Rachel Harnischová jako umělou bezpohlavní bytost.

Článek

Osud uvedl v sobotu 24. listopadu na scéně Mahenova divadla soubor Národního divadla moravskoslezského z Ostravy. Dílo z roku 1907 o skladateli Živném, přetavujícím svůj osobní příběh do své opery, uchopil režisér Jiří Nekvasil v jeho symbolické divadelní rovině a vytvořil „operu o opeře“. Na scéně Daniela Dvořáka s motivem obří černobílé klaviatury vytvořil působivé expresivní drama s groteskním i tragickým přesahem.

Dramatickému charakteru inscenace odpovídá i hutné, ale propracované hudební nastudování Jakuba Kleckera s výbornými výkony Martina Šrejmy v náročné tenorové roli Živného, Veroniky Holbové coby Míly a Petry Alvarez Šimkové v roli její matky. Kvalitní výkony podali i pěvci v menších rolích a početně obsazené sbory.

Vlámská opera z Amsterdamu přivezla do Janáčkova divadla inscenaci Věci Makropulos, jejíž největší kvalitou je hudební nastudování dirigenta Tomáše Netopila. Tak dokonalé souznění s Janáčkem je vzácné. Netopilův orchestr odkryl posluchačům v Janáčkově partituře nádherné zvukové detaily, kontrasty, napětí, emoci a barevnost.

Maďarský režisér Kornél Mundruczó pojal Emilii Marty jako umělou bytost s androgynním tělem hackerky a motorkářky Lisbeth Salanderové ze Stiegova Milénia. Tento výklad ale příliš záhy a zbytečně explicitně obnažuje Emiliino vyhořelé nitro, aniž počítá s její ženskou přitažlivostí pro ostatní postavy.

Tím se oslabuje dramatické vyznění vztahů postav, včetně vytržení Marty z umělého divadelního světa. Inscenaci ovšem nelze upřít jevištní efekt, a především vynikající výkon švýcarské sopranistky Rachel Harnischové v titulní roli.

Festival do 5. prosince představí ještě pět Janáčkových oper v domácí i zahraniční produkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám