Hlavní obsah

Pražské jaro s francouzským šarmem

Právo, VLA

Vedení Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v minulých dnech představilo program 74. ročníku, který se bude konat mezi 12. květnem a 4. červnem 2019.

Foto: Zdeněk Chrapek

Roman Bělor (vpravo) na setkání s novináři. Vlevo Pavel Trojan, tiskový mluvčí.

Článek

Nadcházející ročník nebude mít žádnou dramaturgickou linku, jakou bylo letos výročí republiky,“ sdělil ředitel festivalu Roman Bělor. Ale účast tří francouzských orchestrů a připomenutí sto padesáti let od smrti Hectora Berlioze určitě vybočují z běžné nabídky a dávají festivalu trochu francouzského šarmu.

Kromě na pražském jaru již známých Les Arts Florissants a Ensemble Intercontemporain přijede poprvé i orchestr z Toulouse.

„Nesmíme zapomenout na bavorský orchestr Bamberských symfoniků, který nový ročník festivalu zahájí Smetanovou Mou vlastí,“ prozradil Bělor s tím, že orchestr vznikl po válce z odsunutých německých hudebníků z Čech a Moravy a měl vždy velký vztah k české hudbě. Povede jej český dirigent Jakub Hrůša.

Přijedou i orchestry ze Španělska, Itálie či z USA, mezi sólisty se objeví Jan Lisiecki, Garrick Ohlsson, Lisa Batiashviliová či Isabelle Faustová. Z našich uveďme Českou filharmonii, rozhlasové symfoniky (SOČR) či Pražské symfoniky FOK. Na festival se vrací pěvkyně Martina Janková a bude na něm debutovat i mladý houslista Milan Al-Ashhab, vítěz z vídeňské soutěže Fritze Kreislera. Raritou bude uvedení němého filmu Varhaník u sv. Víta se živou hudbou Jana Rybáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám