Hlavní obsah

RECENZE: Riskovali vše. Útěk z komunistické NDR ve filmu Balón

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Balón zachycuje skutečnou událost, kterou zažili Wetzelovi a Strelzykovi, dvě obyčejné rodiny z východního Německa. V sedmdesátých letech se rodiny rozhodly, že socialistický ráj už si vychutnaly dostatečně a bude lepší nechat ojetého wartburga na louce a vyrazit směrem na západ.

Balón Video: CinemArt

 
Článek

Nebyli jediní, kdo měl podobný plán, ale mnozí za to zaplatili i životem. Lidé se tehdy snažili dostat do západního Německa například v tajných dutinách aut, pomocí rogala nebo pod vodou pomocí improvizované miniponorky. Přelézat obšancovanou Berlínskou zeď se už v té době rovnalo sebevraždě.

Wetzelovi a Strelzykovi naplánovali útěk vlastnoručně vyrobeným balonem. Odvážný plán se nepodařil jen kvůli technickému detailu. Balón spadl jen kousek od západoněmecké hranice. Východoněmečtí estébáci neboli Stasi (Staatssicherheit) balon našli, prozkoumali a začali kroužit kolem hranic jako šílení. Stovky lidí, policistů a vojáků, se zabývaly jen tím, aby dostaly dvě neozbrojené rodiny s dětmi.

Foto: Cinemart

Nasupení soudruzi jim jdou po krku.

Wetzelovi a Strelzykovi to věděli a rozhodli se, že jedinou možností je postavit rychle druhý, větší balón a risknout vše včetně životů. Pátrání Stasi mezitím rychle pokračovalo, výslechy a drobné stopy zužovaly okruh možných „pachatelů“ a jeden z tajných bydlel přímo vedle domu, v jehož sklepě vyráběli balón.

Režisér Michael Herbig vypráví příběh napínavě a celkem srozumitelně. Nezachycuje však život rodin před hlavním dějem, takže je možné, že některý divák nepochopí do hloubky jejich zoufalství. Hodně se věnuje pomstychtivosti důstojníků Stasi a jejich strachu „jak budou vypadat před světem“.

Zachytil sice, jak postavě matky Strelzykových po prvním neúspěchu tečou nervy a není daleko od zhroucení, ale vnitřní svět postav Herbig bohužel moc nevykreslil - vypráví stroze, sází na akci a dramatickou hudbu. Postava velitele „estébáků” mu sklouzává do klišé téměř hollywoodského ražení. Má však dobře zvládnutou paranoidní atmosféru NDR a zejména poslední půlhodina filmu je skutečně strhující.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám