Hlavní obsah

Písničkářka Mirka Miškechová: Odhalit své nitro je intimnější než odhalit kus těla

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská písničkářka Mirka Miškechová je u nás zatím známá především z duetu s Xindlem X Cudzinka v tvojej zemi. Před několika dny nicméně vydala své druhé sólové album My name is Mirka not Miška. Jeho křest proběhne 15. listopadu v klubu Lávka v Praze.

Foto: archív zpěvačky

Mirka Miškechová bude své album křtít 15. listopadu v Praze v klubu Lávka.

Článek

Na desce je deset skladeb, z nichž devět si napsala sama Miškechová a píseň Brouček pro ni složili Armin Effenberger a Pepa Bolan z kapely Mandrage. Tu jedinou nazpívala v češtině, zbytek je ve slovenštině.

Její první album Schizofrenik vyšlo na konci roku 2014. „Po vydání debutu jsem řešila nějaké smluvní závazky, takže jsem další album nemohla vydat dříve. Také jsem dávala dohromady peníze, protože si novou desku vydávám sama,“ prozradila Právu Miškechová.

O písni Cudzinka v tvojej zemi tvrdí, že pro ni byla v mnohém dobrá, ale i svazující. „Dostala mě do povědomí, přinesla mi spoustu koncertů, měla jsem možnost okusit i velká vystoupení s Xindlem X. Na druhou stranu mě řada lidí zná jen jako tu, která zpívá s Xindlem X, a tak jsem se profilovat nechtěla. Také každý čeká, že přijdu s podobně silnou písničkou. A to je velmi těžké, protože to byl megahit,“ vysvětlila Miškechová.

Na albu Sexy Exity je přitom jejich další duet Naruby. „Xindl měl napsané písničky pro Richarda Müllera, ale ten je nakonec nepoužil. Melodie skladby Naruby se mu líbila, avšak nedokázal se oprostit od původního textu, na který ji skládal. Požádal mě tedy, abych napsala jiný, a nakonec mi nabídl, jestli bych s ním píseň nazpívala,“ řekla.

Přesto Miškechová neabsolvuje s Xindlem X jeho aktuální koncertní turné, na němž měla být původně hostem. Rozhodla se stoprocentně věnovat svému albu.

Foto: archív umělkyně

Mirka Miškechová vydala svou druhou desku.

„Snažila jsem se dát svým novým písním autentický rukopis. Chci, aby posluchači věděli a věřili, že se jejich příběhy opravdu staly, že nejsou uměle vytvořené. Obsah textů je v mých písničkách často nad samotnou hudební složkou. Nehledám cíleně melodie, které si člověk zapamatuje po prvním poslechu. Jsem písničkářka a vyprávím příběhy,“ řekla o písničkách na desce Miškechová.

„Do svých skladeb dávám tolik ze své duše a ze svých pocitů, že nechci prozrazovat více. Už takhle se někdy cítím velmi takříkajíc obnažená, zvláště na koncertech. Myslím si, že odhalit své nitro je intimnější než odhalit kus těla. Někdy se mi stane, že se mi při interpretaci některých písniček dostanou do oči slzy. A také mám doma spoustu takových, které ještě nejsem schopna zazpívat tak, aby se mi při tom nechvěl hlas,“ prozradila Miškechová.

Největší okno do její duše je prý v písni To dievča smeje sa. „Napsala jsem ji o sobě, ale ve třetí osobě. Nahlížím na sebe z pozice člověka, který sleduje můj příběh,“ přiblížila.

V písničce Paní dôležitá použila jedno slovenské pořekadlo. „U nás se říká, že někdo dá hovno na skříň a myslí si, že je tvaroh. Přibližuje situaci, kdy člověk zažije nějaký drobný úspěch a hned se domnívá, že je nejlepší na světě. Dělám si z těchto situací legraci. Podle mě jsme si všichni na světě rovni a nikdo by se neměl vyvyšovat nad druhé,“ vysvětlila písničkářka.

Přestože ji 15. listopadu čeká český křest alba a potom řada koncertů k němu, myslí už na další počin. Napsala několik písniček a ráda by se v nich zvukově posunula blíže k modernímu střednímu proudu. „Bude to pořád můj rukopis, jen bude mít jiný zvukový obal,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám