Hlavní obsah

Plzeňská skupina Storm pokřtí své první album. Po třiadvaceti letech

Novinky, Jaroslav Špulák

Příběh plzeňské kapely Storm patří na české rockové scéně k zajímavým. Na svět přišla v roce 1994. O rok později vydala stejnojmenné debutové album, které ale dosud nepokřtila. V pětadevadesátém její pouť skončila, ale v roce 2018, po třiadvaceti letech, se vrací. V sobotu 3. listopadu album v plzeňské KD Šeříková konečně pokřtí a zahraje k němu koncert.

Foto: archív kapely

Skupina Storm pokřtí své dávno vydané album.

Článek

Ve čtyřiadevadesátém roce se v sestavě skupiny sešly výrazné osobnosti plzeňské scény. Byli to zpěvák Radomil Zíka (působil ve skupinách ExtraBand, Extraband Revival, Whitesnake Revival, ParadeMarche, Gepard), kytarista Miroslav „Jabko“ Hanuš (Extraband, Sapon, Gepard, Jabkowitz), baskytarista Zdeněk Podskalský (Alice, Děda Mládek Illegal Band) a bubeník Jiří „Mikeš“ Milý (Alice, Palice, Gepard, Hruškowitz).

„Oslovil mě tehdy jeden člověk, říkejme mu třeba mecenáš, a nabídl mi, abych dal dohromady kapelu a natočil s ní desku. Mohl jsem si vybrat lidi, a tak jsem kývl. Mecenáš celý projekt sponzoroval, my začali zkoušet a připravili jsme písničky na album. Po dvou a půl měsících jsme ho jeli nahrávat do ostravského studia Citron,“ přiblížil okolnosti a dobu vzniku Zíka.

Písně prý tehdy vznikaly jednoduše. „Všichni jsme byli takříkajíc ze stejného vrhu, takže jsme se nepotřebovali domlouvat na stylu, který budeme hrát. Byli jsme v obraze, věděli jsme, co chceme dělat a co máme rádi,“ vysvětlil kytarista Hanuš.

Deska byla natočena a v pětadevadesátém roce vyšla. Je na ní deset původních písniček. Ve dvou hostuje kytarista Jaroslav Bartoň, jenž byl tehdy členem skupiny Citron a dnes působí v kapele Limetal, pěveckými hosty jsou Dan Bárta a Tomáš Hradil.

„Distribuce alba ale vázla, my nehráli koncerty, mecenáš od spolupráce ustoupil, a tak kapela Storm pomalu zhasínala, až zhasla úplně,“ pokračoval Zíka.

První koncert byl letos

První koncert skupiny Storm se uskutečnil až v červnu letošního roku v Praze Na Slamníku. Už ale v nové sestavě. Druhým kytaristou je dnes Tomáš Krauz (Paradox, Ladislav Křížek), baskytaru obstarává Petr „Jula“ Sládek, jenž hraje se Zíkou v ParadeMarche, a na bicí hraje Marcel Kříž, který zase se Zíkou působí ve Whitesnake Revivalu.

S myšlenkou dát Storm zase dohromady přišel Tomáš Krauz, který se znal s Hanušem z kapely Jabkowitz.

„Cédéčko Stormu znají v plzeňském kraji všichni fanoušci. Měl jsem pocit, že je škoda, aby ty skladby zůstaly jenom na albu. Také jsem usoudil, že na návrat je správný čas,“ vysvětlil Krauz. „Nejdříve jsem oslovil Jabka, který mi řekl, že do toho půjde pouze s Radkem Zíkou. Mně bylo jasné, že za ním musíme přijít s hotovou věcí, jinak bude váhat. A tak jsme nejdřív zkoušeli bez něho.“

V sobotu 3. listopadu kapela své debutové album pokřtí v KD Šeříková v Plzni. „Pracujeme na nových skladbách, chtěli bychom příští rok vystupovat a uvažujeme o tom, že bychom natočili k některé písničce z alba videoklip,“ shrnul další záměr Krauz.

„Červnový koncert v Praze Na Slamníku jsme uspořádali kvůli tomu, abychom věděli, jak dnes skladby z let 1994 a 1995 znějí, i s ohledem na to, že jsou v sestavě tři noví lidé,“ dodal Sládek. „Zvuk jsme lehce posunuli, ale v zásadě se oproti originálním nahrávkám moc nezměnil.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám