Hlavní obsah

Sto let republiky se ve Washingtonu slavilo hudbou

Právo, Tomáš Reiner
Washington

Stoleté výročí založení Československa připomíná Česká filharmonie s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem na svém turné po USA. Po dvou víkendových koncertech v newyorské Carnegie Hall vystoupila v pondělí Washingtonu, kde byla před sto lety prohlášena samostatná Československá republika.

Foto: archiv Právo

Podnikatel Karel Komárek gratuluje na pódiu Kennedyho centra šéfdirigentovi České filharmonie Sejmonovi Byčkovovi a za ním stojícímu řediteli Davidovi Marečkovi k Ceně Antonína Dvořáka. Napravo stojí ministr kultury Antonín Staněk.

Článek

V Centru Johna F. Kennedyho pro múzická umění zněla hudba Lubora Fišera a Antonína Dvořáka a mezi hosty nechyběla bývalá někdejší ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová, někdejší asistentka amerických prezidentů Eliška Hašková Coolidge, dcera komunisty popravené Milady Horákové Jana Kánská, ministr kultury Antonín Staněk, velvyslanec ČR ve Spojených státech Hynek Kmoníček, jeho protějšek Stephen King s předchůdcem Andrewem Schapirem ani prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Hudba nepotřebuje překlad a česká hudba a specificky Antonín Dvořák jsou klíčovými diplomaty svojí země v USA,“ uvedl při té příležitosti Kmoníček a upozornil, že ačkoliv samostatná republika slaví 100 let, tak filharmonie už existuje 122 let a její první koncert řídil právě Antonín Dvořák.

Foto: archiv Právo

Mezi hosty byla i exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a někdejší americký velvyslanec Andrew Schapiro (druhý zleva). Po jejich boku stojí podnikatel Karel Komárek (vlevo), velvyslanec ČR Hynek Kmoníček a ministr kultury Antonín Staněk.

Dvořákova cena pro filharmonii

Americké turné, během něhož filharmonici vystoupí v devíti městech včetně Chicaga a San Franciska, se uskutečňuje za podpory nadace podnikatele Karla Komárka, který se svou manželkou Štěpánkou také předsedá Mezinárodnímu výboru Kennedyho centra.

To se pyšní přízviskem národní a se svými třemi velkými sály pro téměř 6000 milovníků divadla, muzikálu či opery a řadou menších s kapacitou pro stovky dalších diváků a posluchačů patří k nejvýznamnějším kulturním institucím v Americe. Ročně ho navštíví přes 3,5 miliónu lidí.

Mecenáš hudby a podporovatel Dvořákova odkazu Komárek zde také před pondělním koncertem společně s ministrem Staňkem a velvyslancem Kmoníčkem předal České filharmonii Cenu Antonína Dvořáka v podobě křišťálového violoncella z dílny sklárny Moser.

„Velmi si toho vážíme, protože před námi ji zatím získali pouze jednotlivci a takové osobnosti jako (violoncellista) Yo-Yo Ma, (klavírista) Ivan Moravec nebo (dirigent) Jiří Bělohlávek,“ uvedl k ceně od Akademie klasické hudby ředitel filharmonie David Mareček. Dodal ještě, že cenu vnímá také jako ocenění předchozích generací tělesa.

„Je mi ctí předat Cenu Antonína Dvořáka na tomto místě právě České filharmonii. USA je místo, kde Dvořák složil svoje nejlepší díla. A jejich genialita je založena na skladatelově odvážném a inspirativním přístupu k tvorbě,“ poznamenal Komárek a ke slavnostnímu večeru dodal: „Je to hluboce symbolická událost, oslavujeme výročí republiky a zároveň připomínáme velikána naší kulturní historie Antonína Dvořáka.“

Reklama

Výběr článků

Načítám