Hlavní obsah

Strážci korektnosti ohlásili konec Apua ze Simpsonů, producent to nepotvrdil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postava indického obchodníka Apua ze Simpsonů je již delší dobu kritizována jako údajně „rasistická a nekorektní”. Youtuber Adi Shankar oznámil, že ze seriálu zmizí. Producent Al Jean to ale podle BBC popřel.

Foto: Profimedia.cz

Apu. Téměř třicet let byl oblíbenou postavou, teď vadí.

Článek

Shankar pracuje mimo jiné pro internetový Netflix, ale neprodukuje seriál Simpsonovi. Informaci prý slyšel od lidí, kteří na seriálu pracují. Al Jean je výkonným producentem Simpsonů a Shankar do toho podle něj nemá co mluvit.

„Adi Shankar není producentem Simpsonů. Přeju mu vše nejlepší, ale nemluví za náš seriál,“ uvedl Jean. Otázku vymazání postavy dále nijak nerozvinul.

Už dříve se internetem šířily požadavky, aby se postava Apua nějak změnila či zmizela. Minulý rok vydal indicko-americký komik Hari Kondabolu dokument The Problem with Apu, kde se zabýval otázkou stereotypů. Tvrdil, že právě kvůli Apuovi si z něj lidé dělali srandu.

„Apu byl jediný Ind v televizi, takže jako dítě jsem byl rád za jakoukoliv prezentaci. Samozřejmě je legrační, ale to neznamená, že tento způsob prezentace je přesný nebo správný,“ řekl Kondabolu.

Vadí jim i Přátelé, Borat a další

V poslední době se v USA neustále šíří kritika všech možných komedií a postav. Různým aktivistům vadí i seriál Přátelé, který je prý také nekorektní, slavný Borat byl obviňován z rasismu a problémy měl i komediální seriál Dads, kde se herečka Brenda Song podle stížností obléká jako „sexy asijská školačka“, což je klišé. Martin Mull navíc používá označení „orientals“, a to je podle některých právníků urážka.

Reklama

Výběr článků

Načítám