Hlavní obsah

Nova přichází s dalším podivínským detektivem

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je osamělý a trpí fobií z bakterií jako soukromé očko Adrian Monk, ale při jednání s lidmi připomíná svými nechtěně komickými výstupy spíš autistického Sheldona z Teorie velkého třesku.

Foto: TV Nova - Julie Vrabelová

Pavel Řezníček jako profesor kriminologie Jáchym Tauber.

Článek

Profesor kriminologie Jáchym Tauber zřejmě nebude jen řešit zapeklité zločiny, ale evidentně by měl hlavně bavit. Podobně jako hrdinové předešlého detektivního seriálu Dáma a Král, který novinka s názvem Profesor T. právě vystřídala v nedělním hlavním čase.

Chlapík důvěrně přezdívaný studenty Téčko působí škrobeně a ztuhle, je to puntičkář a člověk občas stěží rozliší, jestli vtipkuje, nebo myslí své podivínské průpovídky vážně. Nicméně tohoto asociála se svérázným smyslem pro humor scenáristé zároveň obdařili vynikajícím úsudkem, a to - jak ukázal první díl - zřejmě včetně mimořádné schopnosti odhalit psychologii pachatele i oběti.

Spojení nápadné společenské neobratnosti s vynikající empatií sice nedává zrovna velký smysl, ale asi bude lépe ten speciální mix profesorových povahových vlastností, pro něž našli autoři inspiraci tu i onde, podrobně nezkoumat.

Patrně je to zkrátka další excentrik vzniklý na objednávku televize, protože geniální a podivínští detektivové publikum lákají. To je sice známo už od dob Sherlocka Holmese, ale v těchto časech jsou zřejmě atraktivní také autistické, asociální povahy, což suverénně prokázal nedávno opět Sherlock Holmes, přesněji řečeno seriál BBC s Benedictem Cumberbatchem v titulní roli.

Jak včera naznačil první díl Profesora T., ve kterém byl dopaden pachatel znásilnění na studentských kolejích, novinka z původní dílny Novy se nehodlá soustředit jen na geniální odhalování zločinů a humor. Zároveň s pátráním se začaly rýsovat i milostné linky: Jáchym měl zřejmě kdysi vztah k Tereze, která teď šéfuje kriminálce, a tam to jiskří mezi bývalou Jáchymovou studentkou Amálií a jejím kolegou.

Pavel Řezníček zatím působí v roli škrobeného kriminologa chvílemi trochu nejistě, ale vzhledem ke zvláštnímu povahovému mixu, kterým scenáristé jeho postavu obdařili, ani není moc divu. Čert aby se v tom Téčku vyznal.

Zato Sarah Haváčová je vedle něj jako Amálie sympaticky přirozená, také trošku klukovská a maličko poděs, čímž do řady českých kriminálních a detektivních seriálů přinesla milou obměnu. Konečně další ženská postava na straně práva, která nepůsobí ve vyšetřovacím týmu jako psycholožka nebo patoložka, případně právnička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám