Hlavní obsah

Katarzia, Stivín, Andršt, Svěrák i Národní divadlo oslaví 17. listopad na ulici

Novinky, Stanislav Dvořák

Centrum Prahy ovládne 17. listopadu oslava svobody a výročí událostí 17. listopadu. Na Národní třídu dorazí zpěvačka Katarzia, Jiří Stivín, kytarista Luboš Andršt, The Tap Tap, velký pěvecký sbor Festa Academica, ale také Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová či Michael Žantovský.

Foto: Bioscop

Zdeněk Svěrák

Článek

Korzo Národní chystá divadelní představení, autorská čtení či výstavy a program pro děti. Program proběhne od 10 do 22 hodin venku a poté přijdou na řadu koncerty v klubu Rock Café.

Oslavy proběhnou na celé Národní třídě i uvnitř přilehlých domů a nebude chybět velkoformátová projekce na štíty budov. Z knih Václava Havla budou na piazzettě Národního divadla číst Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová, Michael Žantovský nebo Olga Sommerová.

Na Národní třídě zahrají The Tap Tap a hosté, slovenská písničkářka Katarzia, jazzový hudebník Jiří Stivín, pěvecký sbor Festa Academica, kytarista Luboš Andršt se svou skupinou Energit, mladá brněnská kapela Ghost of You nebo kytarista a zpěvák Adrian T. Bell.

Foto: Katarzia

Písničkářka Katarzia

„Program slavnosti se snažíme rozšiřovat stále o nové žánry. Je to právě rozmanitost programu, která podle nás nejlépe demonstruje různorodost svobodné společnosti. Vzhledem k narůstající návštěvnosti ulice jsme se rozhodli rozšířit i prostory, ve kterých se Korzo odehrává,” řekl hlavní dramaturg Oskar Rejchrt.

Novinkou bude program přímo v divadlech. „V alternativním divadelním prostoru DUP 39 se odehrají celkem tři představení. Pravdu o 17. listopadu se dozvíte od souboru 11:55, Spitfire Company přivezou Antiwords, moderní neotřelou adaptaci Havlovy Audience, se kterou tento soubor dosáhl mezinárodního úspěchu například v New Yorku, Pekingu, Soulu a dalších metropolích. Divadlo X10 představí hru na motivy textů Ivana Martina Jirouse. Zapojí se i Národní divadlo, které na Nové scéně symbolicky k letošnímu stému výročí Československa uvede inscenaci dramatika Rudolfa Medka s legionářskou tematikou Plukovník Švec. Divadelní program bude jako jediný zpoplatněný,“ popsala za pořadatele Dominika Antonie Skalová.

Velkoformátová panelová výstava Události listopadové ukáže průběh listopadů 1989 i 1939 a humorný komiks ze socialismu chystají populární Opráski sčeskí historje.

„Velkou radost máme ze spolupráce s Vladimírem 518 a labelem BiggBoss, který vydal dvě publikace fotografa Jana Jindry – Osmdesátky a Heavy Metal Milovice. Z první knihy budeme promítat nevšední fotografie všedního Československa 80. let, a to v rozměru 10x20 metrů na jednu z budov na Národní třídě. Unikátní snímky z odchodu sovětských vojsk z Milovic potom budou vystaveny přímo na ulici,“ dodal Oskar Rejchrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám