Hlavní obsah

Bosonohá varhanice Katta a Blok 4 na Signal festivalu

Právo, lj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v pětileté historii festivalu světelného designu Signal se spolu s audiovizuálním uměním spojí živá hudba.

Foto: archiv umělkyně - Tomáš Nosil

Varhanní virtuoska Katta

Článek

Od 11. do 13. října tak budou mít návštěvníci festivalu šanci vychutnat vibrace zvuku i světla v kostele U Salvátora v Dušní ulici každou hodinu od 19 do 22 hodin. Společným projektem Organik varhanice a zpěvačka Katta rozezní kostel U Salvátora spolu se světelnou instalací skupiny Blok 4.

Katta získala mezinárodní renomé ve světě klasické hudby jako varhanní virtuoska a cembalistka. Mezi varhaníky je ovšem výjimkou. Komponuje vlastní originální skladby, ve kterých často využívá svůj hlas, otevírá nové zvukové světy a ukazuje, jak mohou znít varhany v 21. století.

„Přišla jsem na způsob vytváření neuvěřitelných zvuků pomocí mechaniky, která je pouze u varhan v barokním stylu. V kostele U Salvátora takové jsou. Ručním vytahováním rejstříků vznikají úžasné akustické efekty, takové hypnotizující zvuky jako ze sférických krajin z jiné planety,“ přibližuje své vystoupení umělkyně.

Blok 4 je uskupením tvůrců fascinovaných elektromagnetickým vlněním, optickými jevy a moderními technologiemi. Ve svých audiovizuálních instalacích citlivě hledají možnosti zacházení s prostorem, materiály a s teplotními i elektrickými světelnými zdroji. Světelný festival Signal díky jedinečnému propojení umění, městského prostoru a moderních technologií za svou pětiletou existenci přilákal do Prahy více než dva milióny diváků.

Jedinečným způsobem spojuje vizuálně atraktivní díla s náročnými uměleckými instalacemi mezinárodní kvality. Svou koncepcí tak oslovuje jak širokou, tak odbornou veřejnost. Projekt Organik v kostele U Salvátora obohatí již tak jedinečnou podívanou o další rozměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám