Hlavní obsah

Zdeněk Piškula v retro filmu Zlatý podraz tančí, zpívá, miluje i hraje basket

Novinky, Stanislav Dvořák

Zdeněk Piškula ve filmu Zlatý podraz tančí, zpívá, miluje i hraje basketbal. Scénu se zraněním natáčel s bolavým kotníkem a velkým sebezapřením.

Film o filmu Zlatý podrazVideo: Falcon

 
Článek

Basket hrál Zdeněk jen na základce, takže před natáčením musel absolvovat tvrdé tréninky. Od začátku také laboroval se zraněným kotníkem. Při natáčení ale byli všichni herci pod dohledem zkušených ortopedů z nemocnice v pražském Motole. Pozornému divákovi ale jistě neunikne, že ještě před filmovým zraněním Zdeněk Piškula v jednom záběru zakulhá (ten den natáčel s velkou bolestí), a pak se teprve zraní, jak mu předepisuje scénář.

Foto: Buc Film

Zdeněk Piškula

Hlavních rolí se vedle něj ujali Filip Březina, Patricia Volny, Jan Hartl, Alena Mihulová, Ondřej Malý, Stanislav Majer, Simona Lewandowská, Jiří Roskot či Josef Abrhám.

Příběh začíná v dramatickém roce 1938. Vynikající hráč basketbalu František Prokeš žije v honosné vile u Prahy a otec počítá s tím, že jeho syn bude také úspěšný právník. Franta má ale raději sport, což vede ke konfliktům.

Foto: YMCA

Trenéra basketbalistů si zahrál Stanislav Majer.

Za okupace gestapo zatkne trenéra, který zemře, a Franta později nastoupí na jeho místo. Na první poválečné Mistrovství Evropy basketbalistů v roce 1946 odjede tým s hrajícím trenérem Frantou. Ve vykřičeném domě v Ženevě najde svou osudovou lásku. Michelle není prostitutka, musela prchnout s rodiči z Ruska před bolševiky a z Paříže před Hitlerem. V hotelu pracuje v kuchyni a Franta si ji svým šarmem i oddaností týmu dokáže získat. Čechoslováci šampionát senzačně vyhrávají.

Franta časem přesvědčí Michelle, aby za ním přijela, a představí ji svým rodičům. Všechno se zdá být v pořádku, ale přijde únor 1948. Když Michelle vidí pochodující milicionáře, okamžitě odjíždí. Premiéra filmu bude 25. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám