Hlavní obsah

Kdo se dotknul Tomana, skončil špatně, říká Pauhofová. Ve filmu ztvárnila jeho sestru

Novinky, luh

Jedna z nejznámějších slovenských hereček, která v české kinematografii ztvárnila mnoho rolí, se objeví také v nadcházejícím historickém snímku Toman od režiséra Ondřeje Trojana. Táňa Pauhofová si zahraje Aurélii Goldbergovou, sestru Zdeňka Tomana, kterého představuje Jiří Macháček. Osud nepříliš známé Goldbergové byl krutý, zakusila koncentrační tábor i komunistický kriminál. Pro herečku ale historické téma této nelehké doby není velkou neznámou.

Ukázka z filmu Toman - Táňa Pauhofová jako Tomanova sestra Aurélie GoldbergováVideo: Total HelpArt T.H.A

 
Článek

Snímek Toman se odehrává v letech 1945-1948 a ústřední roli hraje postava Zdeňka Tomana, poválečného šéfa zahraniční rozvědky, který dopomohl komunistům převzít v roce 1948 moc.

„Každý, kdo se dotknul Tomana, skončil dost špatně,“ říká Táňa Pauhofová, která si po boku Jiřího Macháčka zahrála jeho filmovou sestru, Aurélii Goldbergovou.

Foto: Total HelpArt T.H.A

Táňa Pauhofová se svým filmovým bratrem Jiřím Macháčkem

Ta přežila koncentrační tábor, po návratu jí ale čekala další těžká životní zkouška. Přestože se o ní bratr nejprve postaral, nemohla Aurélie emigrovat, a nakonec si kvůli Tomanovi odseděla dvanáct let v komunistickém kriminále. Podle autora předlohy filmu Franka Reisse byla Aurélie mimořádně krásná žena, kvůli čemuž paradoxně od svých věznitelů zažívala strašné věci.

Foto: Total HelpArt T.H.A

Podle autora předlohy filmu Franka Reisse byla Aurélie mimořádně krásná žena

Postava Tomana i jeho sestry pro veřejnost nicméně nepatří mezi nejznámější. „Myslím, že jako pro většinu z nás, byl i pro mě Toman neznámou postavou obklopenou tajemstvím,“ přiznává Pauhofová, která ale díky natáčení i informovanosti režiséra Trojana o sourozencích objevila celý jejich komplikovaný příběh.

Její rodina si prožila něco podobného

„Aurélie neměla šťastný příběh,“ komentuje svou roli herečka. Temná doba československých dějin pro ní ale není žádnou novinkou. „Já povědomí o té době mám a ne malé, jednak jsem člověk, který se o historii velmi zajímá, a jednak část mé rodiny měla v tomto období „tahanice“ s režimem, které nedopadly dobře. Takže mi to není nijak neznámé,“ říká Pauhofová.

Foto: Total HelpArt T.H.A

Ve filmu ztvárnila postavu Aurélie Goldbergové

„Mám pocit, že se prostřednictvím historie dá říct víc. I o současnosti. Všechno je přeci propojené, navazuje na sebe. V některých věcech jsme nepoučitelní a některá témata jsou stejná bez ohledu na dobu,“ dodává.

Kromě Pauhofové se ve snímku objeví celá plejáda herců. Diváci se mohou těšit na Jiřího Macháčka, Aleše Procházku, Kristýnu Bokovou, Marka Taclíka, Romana Luknára, Miroslava Táborského a mnoho dalších.

Film má premiéru 4. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám