Hlavní obsah

RECENZE: Tomáš Klus milující a žijící

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety natočil Tomáš Klus se svou Cílovou skupinou své nejnaléhavější album Anat Život Není. Bylo přijato různě, v jeho tvorbě pak symbolizovalo další zápis o aktuálním myšlenkovém rozpoložení. Stejné je to i s novinkou Spolu.

Foto: Lucie Levá

Tomáš Klus nahrál na desku jednadvacet skladeb.

Článek

Klus na ní jako autor drtivé většiny hudby a textů s neobyčejnou upřímností odhaluje svůj dosavadní život a ctí především svou probíhající životní lásku, když se předtím k němu ty předešlé dostavovaly v různých podobách.

Ve druhé části alba přechází ke svému občanskému aktivismu. Projevuje v textech názor na společnost, burcuje ji k aktivnímu životu, upozorňuje na věci, které se mu nelíbí, přitom ale neodsuzuje ty, kteří je podporují. A na konci desky je lahůdka z jeho koncertů, živě nahraná písnička Flusnu, kterou za doprovodu celé kapely zpívá její technik, jinak též muzikant Jan Jelen.

Byť před vydáním sliboval Klus hudebně pestré album, nestalo se to, že by překypovalo novými žánrovými inspiracemi. Jeho tradiční jemné, vycizelované a i s ohledem na interpretaci osobité písničkářství tvoří nadále jasný základ kolekce. V každé z jednadvaceti položek neúnavně potvrzuje, že umí napsat emotivní písničky, v nichž se nikdy nevytrácí nosný melodický motiv.

Na desce Spolu je v nich navíc ještě jedna zajímavá vrstva. Za přehlednými pěveckými linkami se leckdy dějí skutečné muzikantské rejdy (v tom kladném smyslu slov). Cílová skupina dostala výrazný hráčský prostor, který nezneužila, naopak jej citlivě vpila do skladeb tak, aby si ho mohl vychutnat každý pozorný posluchač.

Foto: archív umělce

Obal alba.

Instrumentální gradace v Mořeplavcích je strhující, countryový svět v písni SvětloAtma exotický, rocková drzost v Hlasymse po nádherném vokálním úvodu hřejivá, popová lehkost v Harukim osvěžující, šedesátková ozvěna v Karavanu příjemně retro, latinsko-americké rytmy v Potušení zase dokreslují onu proklamovanou, leč do desky citlivě zasazenou pestrost.

Ano, možná by více než hodinové album mohlo být o dvě tři písničky kratší, jenže které z těch na něm obětovat? Všechny jsou pečlivě zaranžované a smysluplné.

V textech Klus trochu zjednodušil. Nezahrnuje posluchače tolika vícevýznamovými rýmy či slokami, raději se vyjadřuje jasně a k věci. Básnivost mu zůstala, hra se slovy byla zachována a kvalita rovněž. Změnila se jen forma.

Spolu je další vydařené album písničkáře, který se při všech svých životních aktivitách a zájmových přemetech nikdy nezpronevěřil svému hudebnímu a textařskému talentu. A obrazně řečeno ho teď navíc zabalil do graficky i fakticky nápaditě vyvedeného obalu cédéčka, v němž je pro fanoušky dárek v podobě náramku a podpisových karet.

Tomáš Klus a Cílová skupina: Spolu
Tomáš Klus, 61:20

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám