Hlavní obsah

Jitka Frantová Pelikánová představila své pražské jaro bratislavskému publiku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Divadelní představení Moje pražské jaro je velmi specifické a publikum v zaplněném bratislavském divadle Pavla Országha Hviezdoslava je v pátek ocenilo potleskem ve stoje. Monodrama je osobní zpovědí Jitky Frantové Pelikánové.

Foto: LECA Production

Moje pražské jaro Jitky Frantové při uvedení v Bratislavě

Článek

Hlavní představitelka po představení Právu řekla, že to bylo její první vystoupení s touto hrou pro slovenské publikum. Frantová Pelikánová považuje za symbolické, že se uskutečnilo v roce 50. výročí okupace Československa. „Pro mě bylo důležité dělat to na Slovensku, protože Dubček byl Slovák,“ zdůraznila herečka. Na bratislavském představení byli přítomni i oba synové Alexandra Dubčeka s rodinami.

Představení, jehož hlavním tématem je potřeba lidské svobody, bylo původně určeno italskému publiku u příležitosti 40. výročí pražského jara. Svou historickou údernost neztratilo ani v roce, kdy jsme si připomněli již padesáté výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Představení je provázeno autentickými dobovými projekcemi.

Foto: LECA Production

Moje pražské jaro Jitky Frantové při uvedení v Bratislavě

Hlavní představitelka vypráví svůj příběh italskému studentovi, který chce napsat diplomovou práci o Pražském jaru.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Závěr představení Moje pražské jaro

Život v exilu

Jitka Frantová byla manželka Jiřího Pelikána, významného protagonisty pražského jara, který po srpnu 1968 v italském exilu bojoval intelektuálními zbraněmi proti sovětské okupaci, normalizaci a za nastolení demokracie v Československu. Proudem vzpomínek hlavní představitelky se postupně odvíjí tato doba, která by neměla být nikdy zapomenuta.

Moje pražské jaro v režii Daniele Salvy mělo premiéru v roce 2008 v Itálii, kde herečka žije. „Mnohé z toho, o čem v představení vyprávím, znáte a mnohé jste možná sami prožili. Pro Italy, a pro západní společnost vůbec, má ale pražské jaro a jeho následky neobyčejný význam, protože znamenalo v celosvětovém měřítku začátek rozkladu mezinárodního, do té doby jednolitého komunistického hnutí,“ upozorňuje Frantová Pelikánová.

Představení připravila umělecká agentura a produkční společnost LECA Production.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám