Hlavní obsah

Mexické dětství a sex s královnou

Právo, Iva Přivřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na filmový festival v Benátkách se vrátil další režisér, jenž v Itálii začal své tažení za Oscarem. Je jím tvůrce Gravitace Alfonso Cuarón. Jeho novinka Roma se původně měla hrát v Cannes, francouzský festival se ovšem nepohodl s online platformou Netflix.

Foto: Reuters

Režisér Alfonso Cuarón na festivalu v Benátkách.

Článek

Festivalové Benátky s její distribuční politikou problém nemají, několik filmů z produkce Netflixu soutěží o Zlatého lva. Včetně Romy, pojmenované podle čtvrti v Mexiko City, kde Cuarón vyrostl.

V černobílé novince se vrací do dětství a v elegantních táhlých záběrech pozoruje osudy své indiánské chůvy. „Jako dítě jsem ji nevnímal jako ženu, neřešil jsem její identitu, byla to prostě má druhá máma,“ uvedl filmař na tiskové konferenci. Ve svém prvním mexickém filmu od roku 2001, který řada kritiků chválí jako jeho nejlepší, chtěl vzpomínky spojit se současným vnímáním.

Ženy si do hlavních rolí vybral i Řek Jorgos Lanthimos, jenž se stejně jako Cuarón přestěhoval do Londýna. Domů se ale zatím filmově vracet nehodlá. Jeho novinku Favoritka, kterou v Česku uvidíme v lednu, tentokrát nenapsal Efthymis Filippou. Příběh ze dvora anglické královny Anny ze začátku 18. století tak vyznívá o něco méně divně než tituly Špičák či Humr. O přízeň Anny, podle její představitelky Olivie Colmanové ženy „s příliš malým sebevědomím a příliš velkou mocí“, tvrdě soupeří dvě dámy v podání Rachel Weiszové a Emmy Stoneové.

Foto: Warner Bros

Ema Stoneová. Zrzka z Arizony, která ovládla Hollywood.

Jako vždy se herci od Lanthimose nedočkali rozborů svých charakterů, zato zažili netradiční tři týdny zkoušek. „Během nich jsme spolu prováděli různé blázniviny, učili jsme se spoléhat jeden na druhého, nebát se být trapný. Mít sex s Olivií pak bylo docela přirozené,“ uvedla Emma Stoneová, kterou více než erotické scény na natáčení trápil korzet a anglický přízvuk.

Colmanová nyní hraje další královnu, Alžbětu II. v pokračování seriálu Netflixu The Crown. „Obě panovnice jsou ale naštěstí dost odlišné,“ podotkla herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám