Hlavní obsah

Multimediální Rusáci mají premiéru na výročí invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové multimediální představení Rusáci o mladých Rusech žijících v Praze bude mít symbolicky premiéru 21. srpna v pražském divadle Archa. Mapuje jejich život v české metropoli na pozadí předsudků a stereotypů daných složitým vztahem obou zemí, k čemuž přispěla i invaze v roce 1968, která dala zapomenout na osvobození z roku 1945.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z inscenace Rusáci

Článek

Rusáci však nejsou o invazi, ale o předsudcích a mýtech i strachu. Kolektiv tvořený Janou Svobodovou, Janem Burianem a Jaroslavem Hrdličkou má dlouholeté zkušenosti s dokumentárním divadlem a zpracováváním autentických zdrojů.

Vyzvali dva mladé ruské umělce, aby přinesly své příběhy. Inga Zotová-Mikšinová z Tomsku v Praze studovala tanec v Duncan Cetnru stejně jako Roman Zotov-Miškin z Tuly, který původně přijel do Prahy studovat ekonomii.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z inscenace Rusáci

Pohled mimo umělecké kruhy pak nabízí středoškolačka Marina Sokolová, která přijela do Prahy s rodiči a studuje na pražském Gymnáziu Jana Nerudy.

Představení je multimediální. Hudbu a zvuky vytvářejí sami aktéři přímo na jevišti v interakci s videoartem za pomocí pohybu i slova.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z inscenace Rusáci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám