Hlavní obsah

Letní jazzová dílna popětatřicáté

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severočeském Frýdlantu se od 11. do 18. srpna uskuteční 35. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného (LJD). Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v Česku, na kterém zejména mladí hudebníci pronikají do tajů jazzové interpretace. Letos se jich přihlásilo na dvě stě, a to nejen z Česka a Slovenska, ale i z Německa, Francie, Itálie, USA, Španělska a Nigérie.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Lektorem Letní jazzové dílny je i čerstvý sedmdesátník Luboš Andršt.

Článek

I tentokrát je bude vzdělávat devatenáctičlenný lektorský sbor zvučných jmen. Nebudou chybět Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas), Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Pavel Razím (bicí), Jiří Stivín (flétny), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (saxofony), Zdeněk „Wimpy“ Tichota (baskytara), Přemysl Tomšíček (trombon), Adam Tvrdý (kytara),  Boris Urbánek (klávesy), Marek Urbánek (bicí) či Martin Zbrožek (housle).

Z USA opět přijede Gary Rissmiller (bicí), Neil Wetzel (saxofony), Skip Wilkins (vokál) a Lee Andrew Davison (vokál). V úterý 14. srpna bude na frýdlantské radnici zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2018 a poté lektoři zahrají na nádvoří radnice.

Ve středu 15. srpna se pak na nádvoří frýdlantského zámku uskuteční unikátní koncert lektorských seskupení, další dva večery pak budou v Besedě patřit koncertům frekventantů. Neil Wetzel a Gary Rissmiller opět připraví na tyto koncerty vystoupení dvou big bandů.

O vysoké úrovni účastníků LJD svědčí také album After Midnight in Frýdlant natočené po 33. Letní jazzové dílně 5 O´clock Big Bandem ve studiu Českého rozhlasu pod vedením obou výše zmíněných lektorů a pokřtěné na loňském ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám