Hlavní obsah

RECENZE: Dokument o Whitney Houstonové útočí na první signální

Právo, Jindřich Göth

Řeklo by se, jaké písničky, takový film. Hudba zpěvačky Whitney Houstonové nikdy nebyla bůhvíjak sofistikovaná. V zásadě šlo vždy o pop poplatný dobovým trendům, vyprodukovaný vždy tak, aby přesně vyhovoval poptávce trhu.

Foto: Bohemia MP

Whitney Houstonová se svým starším bratrem Michaelem.

Článek

V hitparádách se mu dařilo náramně, Whitney za svá alba posbírala více než čtyři sta různých cen a hned bezejmenného debutového alba z roku 1985 se prodalo na pětadvacet miliónů. Bez diskuse je ale fakt, že Houstonová byla výtečná zpěvačka s hlasem, který lámal posluchačská srdce na kousíčky. Zároveň to ale byla i komplikovaná osobnost, alkoholička, narkomanka s problematickým vztahem k otci, k manželovi a posléze i k vlastní dceři.

To vše se snaží rozkrýt a zmapovat dokumentární snímek Whitney režiséra Kevina Macdonalda, autora dokumentárního filmu Marley nebo hraných filmů Na odstřel či Poslední skotský král.

Macdonald zvolil tu nejjednodušší formu „mluvících hlav“, tu a tam prostříhaných dobovými záběry a občas ne zrovna lichotivými scénami ze zpěvaččina soukromí. Prim hrají silné emoce.

Houstonová byla zpěvačkou velkého hlasu. Vyrůstala ostatně na gospelech, v její rodině byla silně přítomná víra v Boha, a sama několikrát zdůraznila, že jí je jedno, jaký momentálně zpívá styl. Hlavní pro ni bylo, aby vše vycházelo z jejího nitra. Podobně hovoří i další z jejího okolí, přičemž většina z nich mluví, jako by ze všech sil polykala slzy.

Občas to ale zavání až citovým vydíráním. Nelze se také zbavit dojmu, že po faktické stránce dokument zůstává leccos dlužen. Whitney Houstonová byla „jen“ interpretka, nešlo o silnou tvůrčí osobnost s jedinečnou vizí. Přesto některé zlomové okamžiky jejího profesního života snímek vlastně jen naznačuje.

V jednu chvíli v něm máme nevinnou zpívající dívenku, střih, a stojí před námi megahvězda, zmítaná slávou a svými démony, které zaháněla návykovými látkami. Místo srdceryvných výlevů a bulvárně namachrovaných hlášek o drogách z úst jejího bratra by možná nebylo od věci dozvědět se něco víc o tom, jak fungovala jako zpěvačka, nakolik se podílela na výběru repertoáru, zda měla možnost mluvit do videoklipů a podobně.

Prostě obdržet komplexnější zhodnocení tak výrazné umělkyně, jakou Whitney Houstonová nepochybně byla.

Whitney

Velká Británie/USA 2018, 120 min. Režie: Kevin Macdonald, hrají Whitney Houston, Gary Houston, Ellen White, Bobby Brown, Cissy Houston a další

Celkové hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám