Hlavní obsah

RECENZE: Daron Malakian dělá to, co umí nejlépe

Právo, Jaroslav Špulák

Kytarista a zpěvák Daron Malakian je jednou polovinou mozku americké skupiny System of a Down. V autorský celek se v ní doplňuje se zpěvákem Serjem Tankianem, to oni byli a snad i jsou hybnou silou celosvětově úspěšné kapely, jejími poznávacími znaky a tahouny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daron Malakian si celé album nahrál sám.

Článek

Tato formace ale už drahně let autorsky pauzíruje. Byť je na pódiích k vidění a její loňský koncert v Praze byl mimořádně vydařený, nové skladby do světa neposílá. Je za tím prý stálá hašteřivost mezi dvěma hlavními personami, pročež není divu, že si Malakian udělal radost a svůj tvůrčí potenciál investoval do alba kapely Scars on Broadway, dnes už svého sólového projektu, protože jeho členem je v podstatě jen on.

Dictator je jeho druhé album. Vyšlo pod jménem Daron Malakian and Scars on Broadway, přičemž debut z roku 2008 se jmenuje Scars on Broadway, stejně jako kapela. Kolekce nabízí výbušný mix thrashmetalových riffů i postupů s arménským folklórem.

Z takového ostatně těžili i System of a Down, pročež si lze docela klidně myslet, že kdyby oni vydali nové album, mohla by na něm některá skladba z novinky Dictator být. Věci se ale mají jinak.

Foto: Scared for Life

Nová alba

Deska Dictator byla natočena již v roce 2012. Potom Malakian čekal, co bude, a teprve když bylo zřejmé, že může svou nahrávku vydat, učinil tak. Emise tedy říká, že očekávat v dohledné době novou kolekci od System of a Down by bylo veskrze naivní.

Na světě je nicméně tucet nových skladeb z pera muže, který pobývá v Americe, ale nikdy nezapomněl na pohnuté dějiny země svých předků, Arménie. I na albu Dictator se k nim vrací, a to nejenom v hudebních vlivech, nýbrž i v textech. Je bojovník a jeho písně bojovné jsou. Odděluje v nich dobro od zla, příběhy rozděluje na hrdinné a podlé, ctí prostý lid a jeho cestu za svobodou.

Je to nesmírně energické a dynamické dílo. Jízlivé riffy střídají zpěvné refrény, sólové kytarové party evokují spíše folklór než rock, naléhavost je poctivě přítomna v muzice i ve zpěvu.

Album je přitom velice přístupné. Jeho otevřenost a přímočarost budí důvěru, a tak jediným problémem může být fakt, že připomíná tvorbu skupiny jiné.

Pravda, těžko od Malakiana, otce zvuku kapely System of a Down, očekávat zásadní odklon od toho, co má ve svém rukopisu vžité. Nějaký skromný nápad, jak oba projekty více odlišit, by ale rozhodně stál za to.

Daron Malakian and Scars on Broadway: Dictator

Scarred for Life, 44:05

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám