Hlavní obsah

GLOSA: Dudu Tassa boural představy o nesnášenlivém Izraeli

Novinky, Alex Švamberk
Praha

Působilo to jako zjevení. V sobotu večer zpíval na festivalu Respect jeden z nejpopulárnějších izraelských zpěváků Dudu Tassa arabsky. Do Prahy totiž přijel se svým projektem Al-Kuwaitis.

Foto: Rachot/Avi Nishniver

Dudu Tassa

Článek

Dudu Tassa, který dělal předskokana na turné Radiohead, přitom není žádný radikální aktivista. Patří k jedněm z nejpopulárnějších izraelských rockových zpěváků, už mu vyšlo devět alb.

Jeho vystoupení tak narušilo zažitý obraz, že nikoli kočka a myš, ale

Izraelci a Arabové jsou symbolem nesmiřitelného nepřátelství, které nelze překonat, protože jde o nekonečnou řadu odvetných úderů.

Situace v oblasti je komplikovanější, než se na první pohled zdá. Židovská a arabská kultura se v oblasti Blízkého východu prolínaly. Dědeček a prastrýc Dudy Tassy byli arabští Židé, kteří hráli na dvoře iráckého krále Faisala. A on se skupinou al-Kuwaitis rozhodl jejich odkaz připomenout a zpívat v irácké arabštině s židovským přízvukem.

I když napětí v Izraeli je v posledních letech vysoké – stačí připomenout raketové útoky palestinských radikálů i útoky nožem a rozsáhlé protesty na hranicích s Pásmem Gazy v době, kdy Spojené státy přesunuly své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma –, nikdo ho za to nepronásledoval, byť doma je populárnější jeho přece jen přístupnější sólová tvorba. Vždyť i pražský koncert podpořilo izraelské velvyslanectví.

Tassa rozbíjí obraz o nesmiřitelných nepřátelích, pro které je jakýkoli kompromis nepřijatelný, jak se občas zdá z projevů nejen palestinských předáků, ale i mnohých izraelských politiků. A je dobře, že právě izraelská ambasáda jeho vystoupení podpořila. Pomohla tak ukázat jinou tvář Izraele, než jakou ukazuje konflikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám