Hlavní obsah

RECENZE: Do kin jdou Teheránská tabu, vybrali je diváci

Právo, Věra Míšková

Debut v Německu žijícího íránského režiséra Aliho Soozandeha Teheránská tabu se už hrál s velkým úspěchem na Febiofestu i Anifilmu a do distribuce v českých kinech ho z několika evropských děl vybrala stovka porotců v rámci čtvrtého ročníku projektu Scope100.

Foto: Aerofilms

Film je natočen animační rotoskopií.

Článek

Mimořádně silný a působivý film o životě v dnešním Teheránu je natočený podobně jako například Alois Nebel metodou animační rotoskopie. Jeho tvůrce ho totiž nemohl natočit ve své vlasti a nikde jinde nenašel odpovídající prostředí a atmosféru.

Nicméně filmu tato vynucená metoda paradoxně prospěla. Vytváří téměř snově neskutečný obraz na pohled moderního města. Bohužel však opravdu jen na pohled. Pod ním se skrývají marné touhy lidí žít po svém, touhy narážející na skoro neuvěřitelná, děsivá tabu, příkazy, zákazy, povolení.

Život pod hrozbou smrti za „protiislámské“, ale ve skutečnosti zcela přirozené jednání pak plodí ta největší zla. Všudypřítomnou korupci, vydírání, udavačství, narkomanii i sex, který přináší všechno jen ne radost a v důsledku bere všechny naděje.

V centru filmu jsou životy tří mladých žen a jednoho mladého muže, životy, které drtí zákazy nejen potratů, ale i ztráty panenství před manželstvím. Zákony, které neumožňují ženě pracovat bez souhlasu manžela nebo účelová prostituce, když jedna z nich potřebuje od úchylného soudce povolení k rozvodu s vězněným narkomanem. A vše je o to působivější, že se odehrává před očima malého chlapce, který sice nemluví, ale slyší...

„Jeden malej smrad stačí na to, aby byla celoživotní reputace v háji,“ vystihují slova otce těhotné neprovdané dívky tento krutý svět. A vystihují ho snad víc než záběry oběšenců na teheránských ulicích.

Soozandeh natočil debut překvapivě vyzrálý, jeho vyprávění je klidné s důrazem na děsivou pokoru nebo spíše odevzdanost, s níž lidé svůj úděl přijímají, a když se vzbouří, tak s vědomím všech následků. A i když zprvu vypráví trochu rozvláčně, postupně vtáhne diváky do životů postav s obdivuhodnou silou a působivostí.

Teheránská tabu
Německo/Rakousko 2017, 90 min. Režie: Ali Soozandeh, hrají: Arash Marandi, Alireza Bayram, Siir Eloglu, Thomas Nash, Hasan Ali Mete a další

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám