Hlavní obsah

Nová scéna bude patřit nové opeře

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo (ND) v Praze pořádá první ročník Festivalu Opera Nova. Od 19. do 24. června nabídne na Nové scéně celkem devět inscenací oper 20. a 21. století spojených s besedami s tvůrci či interprety.

Foto: Hana Smejkalová

Šostakovičovu operu Antiformalistický jarmark uvede na festivalu Opera ND.

Článek

Opera ND uvede na festivalu ze své produkce čtyři tituly: Šostakovičovy opery Orango a Antiformalistický jarmark, Dona Hrabala Miloše O. Štědroně a nejúspěšnější titul letošní sezóny, operu Sternenhoch Ivana Achera. Opera Jiřího Kadeřábka Žádný člověk o autorovi Stalinova pomníku Otakaru Švecovi bude uvedena ze záznamu spolu se křtem DVD.

Festival zahájí v úterý 19. června od 18 hodin performance pro osmičlenný ansámbl, tanečníky a live video Changing Parts skladatele Philipa Glasse v podání Cluster Ensemble z Bratislavy. Dalším slovenským příspěvkem bude Apolloopera Marka Piačeka v podání Slovenské filharmonie a Záhadu tyče Miroslava Tótha uvede Tabačka Kulturfabrik z Košic.

Národní divadlo z Brna přiveze inscenaci opery Michala Nejtka Pravidla slušného chování v moderní společnosti inspirovanou manuálem dobrých mravů z přelomu 19. a 20. století, jak je zpracoval francouzský dramatik Jean-Luc Lagarce. A Brno Contemporary Orchestra zahraje dvojici oper Josefa Berga Eufrides před branami Tymén a Johanes doktor Faust.

Dramaturgem festivalu je Lukáš Jiřička, supervizorem hudební ředitel Opery ND Petr Kofroň. S výjimkou Sternenhocha, který je již vyprodaný, jsou vstupenky v pokladnách sítě ND.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám