Hlavní obsah

Kemelovy ftipy naštěstí ztrácejí aktuálnost

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirek Kemel a jeho ftipy, to je název výstavy, která je do 31. srpna k vidění v pražském Cafe Prostoru. V oblém uzavřeném interiéru kavárny jsou po stěnách rozvěšeny práce kreslíře, karikaturisty a hudebníka z posledních dvou let. Dá se tedy říci, že návštěvníci uvidí to nejnovější, co vytvořil.

Karikaturista Kemel zahájil vernisáž v pražských Dejvicích Video: Novinky

 
Článek

Právě aktuálnost je tím zásadním, co dělá politickou karikaturu a vtip trefným. Kreslíř se však nezaměřuje pouze na politické dění, všímá si také slabostí obyčejného občana, problémů mezi manželi a střílí jedovaté sondy i do života zvířat.

Zvířata jsou vůbec pro Kemela důležitá. Na jejich příbězích v lese často poukazuje na špatné lidské vlastnosti. Používá jejich prostřednictvím řeč alegorie a díky tomu mnohem více vyniknou lidská negativa.

Foto: Jan Šída, Právo

Mirek Kemel si na vernisáži výstavy zahrál s Vladimírem Javorským a Petrem Tichým.

Kreslíř docílil toho, o co se každý kreativní tvůrce snaží. Dokázal vytvořit vlastní, na první pohled rozpoznatelný rukopis. Na výtvarném pojetí postav je vidět, že absolvoval kurs figurální kresby.

Jeho figury mají totiž výrazné hlavy. Někdy mají předimenzovanou hmotu, jindy třeba jen zvýrazněný nos. Ale vždy mají takovou estetickou formu, aby okamžitě přitáhly pozornost a byly jasně identifikovatelné. Leckdy mu vypomáhá i reálná skutečnost či typické znaky té které osoby. Třeba afro mladého politika či zpocená pleš stranického matadora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kreslíř a karikaturista Mirek Kemel vystavuje tvorbu z posledních dvou let.

Na slavnostním otevření výstavy, na němž Kemel zahrál v triu s Vladimírem Javorským a Petrem Tichým, řekl, že jeho díla musí být pro lidi hned srozumitelná, ale často brzy ztrácejí na aktuálnosti. Pro obyčejné lidi to však znamená naději. Naději, že si za pár let na Babiše nebo Zemana nikdo nevzpomene, stejně jako na Bártu nebo Sládka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám