Hlavní obsah

RECENZE: Dvojice autorek zplodila thrillerovou katastrofu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčky prodejních tabulek bestsellerů v posledním roce ukazují na stále rostoucí zájem čtenářů o thriller a psychothriller. Nakladatelé na situaci reagují a měsíčně v českém překladu vyjde několik desítek thrillerových románů.

Foto: Motto

Obal knižní novinky

Článek

V žánru šlape na plyn i nakladatelství Albatros Media, které pod značkou Motto vydalo třeba výborný thriller B. A. Paris V pasti lží. S nejnovějším kouskem Manželka mezi námi od Greer Hendricksen a Sarah Pekkanen však bohužel šláplo vedle. Pokleslý text by lépe seděl nakladateli, který kvalitu titulů řeší pramálo.

Za textem Manželka mezi námi stojí dvojice autorek. Bohužel ani společně neměly tolik seberefl exe, aby se nad tragickými rysy svého románu pozastavily. Hrdinkami knihy jsou dvě ženy, jejichž vyprávění se v knize pravidelně po několikastránkových výpovědích střídá.

Obě disponují přízemním myšlením, které poukazuje na to, že mladá žena v současném New Yorku netouží po ničem jiném než se provdat za bohatého muže, okamžitě přestat pracovat a život věnovat těšení se na manželův návrat z práce, plození dětí a kurzům vaření.

Největším problémem knihy jsou navzdory plochým postavám, z nichž budou i minimálně feministicky uvažujícím čtenářům vstávat vlasy hrůzou, vyprázdněné dialogy, které působí, jako by je autorky opsaly z nejplošších béčkových erotických románků.

Bezhlavě zamilované ženě s vidinou růžové budoucnosti bez starostí stačí jediná návštěva diskotéky, aby se nechala strhnout k erotickému poblouznění s mladíkem, jehož rysy – tupý nos a husté obočí – „báječně fungují samostatně“. Ten směrem k hrdince vysílá vzkazy „vypadáš sexy“ či „holky v Seattlu se s tebou nemůžou měřit“, načež ona přirozeně reaguje „cukáním v podbřišku“.

Autorskému duu nelze upřít jistý talent pro poutavé vyprávění, které v nejedné pasáži projevilo. Text je svižný a místa, u nichž čtenář necítí potřebu vydloubnout si oči pro přehršel hloupých monologů či dialogů, jsou i čtivá. Ovšem výsledek je bezduchý a laciný.

Thriller v žádném případě nemusí být pokleslým žánrem. Jde o primárně zábavnou formu literatury, lze s ní však pracovat důstojně a sofistikovaně.

Greer Hendricks, Sarah Pekkanen: Manželka mezi námi

Motto, překlad Kristýna Kučerová, 360 stran, 349 Kč

Celkkové hodnocení 30 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám