Hlavní obsah

Křišťál na festivalové glóby už v Moseru nabírají z pece

Právo, Rudolf Voleman, nšt

Křišťálové glóby pro oscarového režiséra filmu Rain Man Barryho Levinsona a herce Jaromíra Hanzlíka slavícího letos 70. narozeniny se již v karlovarské sklářské manufaktuře Moser vyrábějí. Za necelý měsíc, v pátek 29. června, totiž zahájí letošní 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech, jehož je Právo mediálním partnerem.

Výroba křišťálových glóbů v Karlových Varech Video: Novinky

 
Článek

Kromě dvou uvedených hvězd filmového plátna, které dostanou Křišťálové glóby za mimořádný umělecký přínos světové, respektive české kinematografii, si je odnesou i autoři a představitelé nejúspěšnějších filmových snímků karlovarského festivalu. Kolik jich nakonec bude, se ukáže až na závěr festivalu v sobotu 7. července při předávání cen.

„Samotná výroba křišťálových glóbů není vůbec jednoduchá a započala již v březnu v pražském ateliéru Miloše Vacka, který odlévá bronzové sošky dívky,“ uvedla mediální zástupkyně sklárny Moser Jitka Svobodová. Pozlacené a postříbřené sošky do manufaktury dorazily minulý týden, a tak mohla započít výroba samotných koulí ze sodnodraselného bezolovnatého křišťálu.

Výroba začíná přímo v huti u sklářské pece. „Máme tady železa, na která sklo nabíráme. Udělá se jádro, musí to trošku zavadnout a potom se nabere sklovina přímo na tuto kouli, která se musí vytvarovat na průměr jedenáct a půl centimetru,“ popisoval mistr sklář Jan Chalupek.

„Nesmí tam být žádná bublinka a koule musí být krásně hlaďoučká. Musíme připravit sedmdesát osmdesát koulí, než zůstane dvacet dobrých,“ pokračoval mistr sklář, který by osobně přál jím vyrobenou křišťálovou kouli americkému herci Johnnymu Deppovi, jehož je fanouškem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Brusič Jiří Khas při práci.

Z kontroly sklárny jdou křišťálové koule do brusírny. „Nejdříve se musí odstranit krček na kouli, který vznikl v huti. Musí se brousit postupně, protože když uberu moc, tak už je pozdě,“ uvedl mistr brusič Jiří Khas, podle něhož broušení a lepení koule k sošce trvá v průměru asi čtyři hodiny.

„Z našich herců bych přál Křišťálový glóbus Elišce Balzerové a myslím, že by si je zasloužili dostat za to, co všechno pro to dělají, i Jiří Bartoška s Markem Ebenem,“ dodal Khas.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jaroslav Greguš při kompletaci sošky a křišťálové koule.

Poslední operací je připevnění křišťálové koule k sošce. „Používáme speciální lepidlo na lepení kovů a skla. Denní světlo lepidlo zatvrzuje. Dosud jsme žádnou reklamaci, že by koule vypadla, neměli,“ uvedl Jaroslav Greguš, který letos sošky s koulemi kompletuje.

Křišťálové glóby jsou vysoké 42 cm a váží pět kilogramů. V minulosti si je na pódiu Velkého sálu karlovarského hotelu Thermal převzaly takové hvězdy světového filmu jako například Richard Gere, Mel Gibson, John Travolta, Antonio Banderas, Robert Redford, Judi Denchová nebo Renée Zellwegerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám