Hlavní obsah

Muž a růže: Erotické vyprávění Romana Ráže

Právo, František Cinger

Poetický název Muž a růže s podtitulem O lásce a cestování využil prozaik Roman Ráž pro eroticky laděnou novelu o vztahu stárnoucího intelektuála Bernarda a mladé dívky Rózy.

Foto: Akropolis

Obal knižní novinky

Článek

Autorovo v poslední době domovské nakladatelství Akropolis nabízí po téměř rodinné historii knih Lázeňské dobrodružství a Lázeňské naděje, připomínajících osudy několika generací spojených s lázněmi Slatiňany, jiný žánr.

Vážné téma připomínající tehdy tragédie 1. světové války, meziválečných časů i dobu znárodňování po únoru 1948 nyní vystřídalo až rozverné vyprávění o reakci zralého muže na možný konec života. Bernard, řečený Bernie, uvažuje o šanci prodloužit si aktivní pohlavní život. To vše ale musí být spojeno nejen s obdivovanou osobou, ale i s další činností. A tou se po objevení kouzla Rózy stane pro jejich vztah cestování po Evropě i kousek vedle.

Uprostřed dobrodružství, kdy se mezi ně samozřejmě vklíní i někdo další, se přemýšlivý hrdina vyjadřuje k aktuálním bolestem současného světa, k sociálním otázkám, k migraci zaplavující Evropu osobami mířícími za bezpracným způsobem života, nejlépe pro celou širokou rodinu, i k mnoha dalším. Přesto převažuje lehké téma, které udrží čtenářskou pozornost až do poslední stránky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám