Hlavní obsah

RECENZE: Arnaldur Indridason vykreslil střet dvou kultur

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arnaldur Indridason píše thrillery odehrávající se na Islandu. Tamní literární hvězda, jejíž překlady jsou populární ve značné části Evropy, v nich seznamuje čtenáře jak s minulostí země, tak s její přítomností.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Arnaldur Indriðason se u nás představil již třináctou knihou.

Článek

Jeho bestseller Severní blata byl v roce 2006 zfilmován a snímek získal na 42. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Kříšťálový glóbus. V češtině vyšlo dvanáct jeho knih, Vina je třináctá.

V ní se Indridason dotýká pobytu americké vojenské jednotky na ostrově, toho, jaké vztahy vojáci s Islanďany mají, jak je domácí lidé využívají či jak moc nemají vojáky rádi.

V jezeře uprostřed lávového pole byla nalezena mrtvola. Komisař Erlendur a jeho kolega Marian Briem vyšetřují případ jako vraždu a stopy je zavedou na americkou vojenskou základnu. Tamní osazenstvo jim ale v jejich práci nevychází příliš vstříc a vyšetřování zdržuje. Dvojice detektivů ale najde mezi vojáky spojence, ženu, která je jim nápomocna.

Foto: archív nakladatelství Moba

Obal knihy Vina

Současně se Erlendur vrátil k případu před pětadvaceti lety záhadně zmizelé osmnáctileté dívky. Činí tak v reakci na prosbu její tety a trpělivě rozplétá minuty dne, kdy byla viděna naposledy. Oba případy spolu částečně souvisejí, i ten dívčin má spojitost s americkou základnou.

Detektivové je však rozplétají pozvolna, což charakterizuje první část knihy. Seznamují se s okolnostmi, leckdy vykročí po nesprávné vyšetřovací cestě a musí se z ní vrátit do bodu nula. To všechno zpomaluje děj a několik desítek prvních stran nepřináší příliš vzruchu jak v objasňování případů, tak v příběhu pro čtenáře.

Postupně ale záležitosti dostávají spád a ve finále knihy už plynou v rychlém tempu. Byť je rozuzlení poněkud málo překvapivé a pozornému čtenáři jména pachatelů dojdou zřejmě dříve, než jim je prozradí Indridason, styl, jakým dospěl k finále, je svižný, zkušený a pádný.

Vina je vícevrstevný a vypravěčsky solidní thriller. Autor v něm sice nedosáhl ke svým dosud nejlepším knihám (Severní blata, Duel, Jezero či Dech smrti), rozhodně ale neztratil ze schopnosti svými větami dobře vykreslit mrazivou atmosféru země i povahy tamních lidí. V této knize pak přidal obraz střetu dvou kultur, které k sobě nemají blízko.

Arnaldur Indridason: Vina
Moba, překlad Jaroslav Kuťák, 280 stran, 299 Kč

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám