Hlavní obsah

Na Doktorfestu budeme mít premiéru, říká Viktor Mravčík

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pošesté se letos uskuteční festival Doktorfest, a to 26. května v Písecké bráně v Praze. Letos poprvé na něm vystoupí skupina Secret, jejíž kapelník a adiktolog Viktor Mravčík, který je zároveň vedoucím Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, Právu řekl, že zahrají novinky, ale i skladby z prvního alba nazvaného První dávka.

Foto: ČTK

Viktor Mravčík vede kapelu Secret, která zpívá o drogách a závislostech.

Článek

Jak dlouho už jste kapelníkem skupiny Secret?

Od jejího založení, to bylo na počátku roku 2016. Název Secret je vlastně zkrácený ze sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (sRVKPP), odkud se členové kapely rekrutují.

Celý projekt má dvě podmínky: členy jsou bývalí nebo současní zaměstnanci sRVKPP a zpívá se o drogách a závislostech, drogové politice a podobně.

Kolik lékařů ve vaší kapele hraje?

Lékař jsem jenom já, kolegové mají jiné odbornosti, jako adiktolog, sociolog, etolog, zdravotní sestra. Hraju na klávesy, foukací harmoniku a zpívám.

Jaký máte repertoár?

Jak jsem řekl v úvodu, tématem našich písní jsou závislosti, látkové i nelátkové, a oblasti, které s nimi souvisí, tedy prevence, snižování škod či léčba. Snažíme se tato seriózní témata uchopit s nadhledem, nadsázkou, ale také kriticky, sebekriticky. Ale máme také vážné polohy.

S čím vystoupíte na Doktorfestu?

Budeme hrát asi třicet minut a vybrali jsme hlavně skladby z našeho prvního alba, které se jmenuje První dávka a které jsme nahráli loni na jaře. Máme připraveno také pár nových věcí, které jsme ještě nikde nehráli, a budou tedy mít na Doktorfestu premiéru.

Pokolikáté na něm vystupujete?

Poprvé. Moc se těšíme.

Je pro Vás kapela Secret odreagováním od vaší práce?

Jak kdy. Někteří spolu pracujeme a máme se kolikrát plné zuby. Ale většinou je to legrace a relax. Potěší, když se to líbí lidem, třeba lidem z oboru, kolegům. Vlastně máme fanoušky hlavně mezi odborníky na prevenci a léčbu závislostí. Tak třeba nás teď po Doktorfestu objeví i jiné obory.

Jak časově zvládáte zkoušky a hraní, když máte tak náročný pracovní režim?

Nezkoušíme pravidelně, spíše nárazově před koncertem či nahráváním, takže se to dá zvládnout. Je problém se sejít, to znají všechny kapely.

Zabýváte se závislostmi. Co vidíte pro generaci mladých jako nejvíce varující v dnešní době?

Mladí lidé to mají těžké. Dospívají, studují, prožívají první lásky, zklamání a řeší spoustu jiných důležitých věcí. Nabídka návykových látek je vysoká, společnost je poměrně tolerantní k užívání legálních i nelegálních drog.

Nadužívání internetu, sociálních sítí, nových technologií, hazardní hraní představuje v současnosti rostoucí problém. Na to všechno si musí mladí lidé dávat pozor. Takže hlavně nebláznit, s ničím to nepřehánět, používat hlavu a držet se dobrých přátel a kamarádů.

S jakými závislostmi se u nás nejvíce lidé potýkají?

V České republice jsou více než dva milióny denních kuřáků, statisíce lidí s problémem s užíváním alkoholu, přibližně sto tisíc intenzivních problémových uživatelů marihuany, rovněž kolem sta tisíc patologických hráčů, padesát tisíc injekčních uživatelů pervitinu a opioidů. Největší zdravotní a sociální škody přináší užívání tabáku a alkoholu, vyčísleno ekonomicky stojí společnost dohromady kolem sto miliard korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám