Hlavní obsah

Skončil úspěšný knižní veletrh

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera se zavřely brány již 24. ročníku mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha a Literárního festivalu, který od čtvrtka hostil nakladatele, spisovatele, překladatele, ilustrátory a novináře ze šestadvaceti zemí. Vystavovatelů bylo čtyři sta čtyři.

Foto: Dorian Hanuš

Na veletrhu podepisoval svou knihu i Michal Viewegh.

Článek

K největším hvězdám patřili izraelský prozaik David Grossman, Slovinec Drago Jančar, portugalský spisovatel António Lobo Antunes nebo klasik doktorského thrilleru, Američan Robin Cook. Podle Radovana Auera, ředitele veletrhu, jehož mediálním partnerem byl deník Právo, byla návštěvnost lepší než loni, kdy dorazilo na čtyřicet pět tisíc lidí.

Mimořádný zájem byl o sál komiksů i o stánek fantasy & sci-fi. Tradičně se udělovala překladatelská anticena s názvem Skřipec, kterou porota Obce překladatelů udělila Kateřině Dejmalové a Lucii Paulové za memoáry Jeana-Paula Belmonda Mých tisíc životů a životopis Novak Djokovič – sportovní vyslanec Srbska. První vytkla „podřadný překladatelský výkon“ a dílo druhé označila za „učebnicový příklad všemožných překladatelských a redakčních pochybení“.

Představili se také autoři, kteří zvítězili v soutěži Audiokniha roku 2017. Absolutním vítězem se stal hororový román Stephena Kinga To. Nejvíce ocenění v jednotlivých kategoriích získalo nakladatelství OneHotBook.

Literární cenu Arnošta Lustiga obdržel Karel Hvížďala za publikaci Vlčice: Rozhovory s Magdou Vášáryovou a Ivou Brožovou. Ocenění bylo součástí výročních cen Mladé fronty za loňský rok. Vyhlášeny byly i ceny nakladatelství Vyšehrad. Uznání za původní práci obdržela Libuše Koubská za knihu Dědečkův deník a psychiatr Radkin Honzák za publikaci Psychosomatická prvouka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám