Hlavní obsah

Kotek si zahrál ve filmu o Amundsenovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se o víkendu dotáčel norsko-švédsko-český film o polárníkovi Amundsenovi režiséra Espena Sandberga. Kromě Norů si v něm zahrál i Vojta Kotek.

Foto: Film Kolektiv

Amundsenovo letadlo po ztroskotání

Článek

Režisér Sandberg se může pyšnit nominací na Oscara za film Kon-Tiki a režíroval  poslední Piráty z Karibiku. V Praze točil dobrodružné drama o Roaldu Amundsenovi, který jako první dosáhl jižního pólu a také přeletěl severní pól ve vzducholodi.

Právě vzducholoď, letadlo či lodě a filmové kostýmy jsou české. Na snímku pracovali třeba kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší Horáčková a art director Martin Kurel. Koproducentem za ČR je společnost Film Kolektiv.

Foto: Film Kolektiv

Vojta Kotek

„Hraju Karla Feuchta, německého mechanika, který s Amundsenem absolvoval cestu na severní pól. Tady točíme příjezd naší výpravy do města, kde nás vítají nadšení obyvatelé. Natáčeli jsme ale i na Islandu, na což mám skvělé vzpomínky,“ řekl Kotek.

Foto: Film Kolektiv

Jižní pól

Příběh podle tvůrců vypráví nejen o odvaze k celoživotnímu bádání a dosažení jižního pólu 14. prosince 1911, ale také o Amundsenově osobnosti, jejíž odvrácené stránky zatím téměř nikdo nezná. Důležité je ve filmu i dětství a vztah s bratrem Leonem.

„Být koproducentem takového projektu je skvělá zkušenost nejen pro naši společnost, ale také pro celý štáb a kreativní profese, které na filmu pracují. Být díky dotaci Fondu kinematografie plnohodnotnou součástí Amundsena Espena Sandberga je skvělou filmařskou školou pro celý český filmový průmysl a zkušenosti, které zde získáváme, nám mohou pomoci dostat české filmy na mezinárodní úroveň,“ řekl český koproducent snímku Pavel Berčík.

Film Amundsen by měl jít do kin v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám