Hlavní obsah

Oscarová akademie vyloučila ze svých řad komika Cosbyho a režiséra Polanského

Aktualizováno

Americká Akademie filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary, vyloučila ze svých řad komika Billa Cosbyho a režiséra Romana Polanského. Důvodem jsou jejich skandály se sexuálním pozadím, uvedl server sacbee.com.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Komik Bill Cosby (vlevo) a režisér Roman Polanski

Článek

O vyloučení obou umělců rozhodla v úterý rada guvernérů na základě nedávno revidovaného etického kodexu.

Porota soudu shledala amerického komika Billa Cosbyho vinným z omámení a znásilnění Andrey Constandové v roce 2004. Osmdesátiletému herci hrozí až deset let vězení. Další zhruba 50 žen tvrdí, že je herec v průběhu uplynulých desetiletí sexuálně napadl či znásilnil. Řada případů je již promlčena.

Roman Polanski po obvinění ze znásilnění nezletilé roku 1978 opustil Spojené státy a odstěhoval se do Evropy. Žije střídavě v Polsku a Francii. V září 2009 byl zatčen v Curychu, kde měl na filmovém festivalu převzít cenu za celoživotní dílo. Švýcarsko ho odmítlo vydat do USA a stejným způsobem na opakovanou americkou žádost reagovalo rovněž Polsko.

Loni v říjnu byl z Akademie filmových umění a věd vyloučen producent Harvey Weinstein, který se měl podle stížností jeho údajných obětí dopustit sexuálních útoků proti desítkám žen. Do té doby byl jediným vyloučeným z prestižní organizace herec Carmine Caridi, který musel v roce 2004 akademii opustit kvůli tomu, že svévolně distribuoval videa s filmy navrženými na ocenění

Reklama

Výběr článků

Načítám