Hlavní obsah

Tvůrčí Afrika nabídne hudbu z Komorských ostrovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní ročník festivalu Tvůrčí Afrika, který se uskuteční už počtrnácté, bude zaměřen na Komorské ostrovy. Mimo jiné nabídne 10. května v pražském Paláci Akropolis i koncert kapely Mwezi WaQ, hrající místní hudbu.

Foto: Tvůrčí Afrika

Soeuf Elbadawi se skupinou Mwezi WaQ

Článek

Hlavním hostem Tvůrčí Afriky, která se koná od 9. do 19. května v Praze, Brně a Hradci Králové, je leader kapely a také herec, básník a filmař Soeuf Elbadawi.

Kapela, kterou tvoří špičkoví hráči z Komor, Madagaskaru, Guyany a Francie se stalo objevem roku v cenách francouzské hudební akademie Charles Cros. Hraje totiž trochu odlišnou hudbu, než jaká zaznívá z černého kontinentu. Sice také staví na polyrytmice, ale je jemnější.

Foto: Tvůrčí Afrika

Soeuf Elbadawi

O dva dny později bude ve Viole přestaven Elbadawiho poetický a symbolický, přitom však drsný text Pokušení Luny. Elbadawi v něm občas mísí francouzštinu s komorštinou s arabštinou. Podají jej Irena Kristeková, Petr Stach za doprovodu Papise Nyasse z Gambie.

Elbadawi je klíčovou postavou současné komorské kultury. Natočil několik dokumentárních filmů, vyučuje na místní univerzitě a a vede workshopy v centru místního divadelního umění. Založil také vlastní divadelní soubor O Mcezo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám