Hlavní obsah

Miloši Formanovi vzdávají hold na celém světě

Praha/New York

Po zprávě o úmrtí Miloše Formana vzdávají oscarovému filmovému režisérovi českého původu hold média a kolegové nejen v ČR, ale po celém světě. V denících i na serverech vyšly desítky nekrologů, které jej vykreslují jako osobnost, která silně ovlivnila světovou kinematografii podvratným smyslem pro humor a citlivostí pro příběhy společenských outsiderů. Vlna smutku zasáhla i sociální sítě – soustrast projevují filmoví kritici, herci i bývalí spolupracovníci.

Foto: Profimedia.cz

Miloš Forman s Oscarem za velkofilm Amadeus, který obdržel roku 1985.

Článek

Miloš Forman zemřel v americkém Connecticutu v pátek 13. dubna po krátké nemoci. Bylo mu 86 let. [celá zpráva]

O úmrtí celosvětově uznávaného filmaře okamžitě informovaly všechny významné světové agentury, deníky, zpravodajské servery i televizní a rozhlasové stanice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Forman na archivní fotografii

Nekrology se krátce po zveřejnění smutné zprávy objevily jak v odborných periodikách jako jsou Variety či Hollywood Reporter, tak v předních denících jako The New York Times, Independent či Die Welt.

Antiautoritářský režisér

List New York Times píše o Formanovi jako o tvůrci, který neustále konfrontoval Hollywood svým podvratným duchem a který patřil k filmařům, kteří se snažili spojit tvorbu divácky úspěšných snímků s citem pro nekonformní témata.

„Miloš Forman, antiautoritářský režisér, který měl jedinečnou citlivost pro americká témata, jež nahlížel svým potutelným, satirickým způsobem,” zmínil The Hollywood Reporter.

Reakce na Formanovo úmrtí zaplavily i sociální sítě. „Jeho filmografie je jedinečná a ukazuje, že byl v srdci rebelem a měl v sobě ducha lidskosti,” napsal na Twitteru britský režisér a scenárista Edgar Wright. Herec Antonio Banderas Formana ocenil jako „génia kinematografie a mistra ve zpodobnění lidské situace”.

Z herců dělal hvězdy

Reakce na Formanovo úmrtí zaplnily pochopitelně i tuzemský prostor. „Byl zkrátka jeden z největších světových režisérů, který nevyužíval již vyzkoušené hvězdy, ale naopak z herců hvězdy dělal.” Takovou charakteristikou reagoval v sobotu kostýmní výtvarník Theodor Pištěk na úmrtí svého kamaráda a kolegy. Pištěk má doma Oscara za Formanova Amadea.

„Když si pustíte jeho filmy a vyberete nejlepší herecké výkony, zjistíte, že v dalších filmech, které on už nerežíroval, ti herci už zdaleka takové nepodali. Všechno záleželo na jeho režijní práci,” konstatoval Pištěk.

Foto: Profimedia.cz

Oceněná sestava z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Zleva producent Michael Douglas, režisér Miloš Forman, herci Louise Fletcherová a Jack Nicholson, zcela vpravo druhý producent a častý Formanův spolupracovník Saul Zaentz.

S tím lze souhlasit – jednou z mála výjimek byl Jack Nicholson, který byl hereckou hvězdou již před slavným snímkem Přelet nad kukaččím hnízdem (1975). Daný film jeho pozici hvězdy „jen” navždy potvrdil.

Humorný vypravěč a kamarád

Režisér Jan Hřebejk k úmrtí Miloše Formana na Twitteru napsal, že neznal v oboru nikoho, kdo by se těšil nejen takové úctě, ale koho měli také všichni rádi. „V pátek 13. dubna neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země, a jeden z největších, které kdy měl svět,” napsal.

Forman byl třikrát ženatý a s dvěma ženami měl po dvou synech, pokaždé šlo o dvojčata.

„Nejdůležitější pro mě bylo, že jsme měl šanci poznat ho osobně. Fascinovalo mě na něm, že i jako člověk v pokročilém věku měl pořád klukovskou duši. Užíval si života a měl rád lidi,” řekl ČTK režisér Bohdan Sláma, který v knize Povolání režisér zaznamenal svůj velký rozhovor s Formanem. „Byl vynikající vypravěč a bylo na něm vidět, jak úžasnou radost má, když vypráví a baví toho druhého,” vzpomíná.

Podle Pištěka byl Forman jako režisér zcela jiný než ostatní, na které byl celý život zvyklý. Podnikali spolu i cyklistické túry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Pištěk

„Hlavně ta první, v době po natočení Amadea, když jsme jeli jen sami dva a vezli jsme si všechno, co potřebujeme, na kole, to byla nejkrásnější cesta. Vzpomínám, jak koupil u řezníka kus kozy, kterou mi pak ogriloval na roštu... Jediné, co mu při našich cestách vadilo, bylo, že jsem neuměl hrát karty,” popsal.

Nejznámější filmy Miloše Formana

Lásky jedné plavovlásky 1965

Hoří, má panenko 1967

Taking off 1971

Přelet nad kukaččím hnízdem 1975

Vlasy 1979

Amadeus 1984

Lid versus Larry Flynt 1996

Muž na Měsíci 1999

Goyovy přízraky 2006

„Byl to můj poslední velký kamarád,” uzavřel Pištěk.

Reklama

Výběr článků

Načítám