Hlavní obsah

Dechaři Hypnotic Brass absorbovali jazz, hip-hop i rock

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražském Roxy se 2. května poprvé ukážou američtí Hypnotic Brass Ensemble. Převážně dechařská skupina, která pracovala i s Wu Tang Clanem, Princem, Erykou Badu a Gorillaz, si poletuje mezi zvukem neworleanských pochodových bandů, klasickým funkem a filmovými soundtracky ze sedmdesátek.

Foto: Hypnotic Brass Ensamble

Hypnotic Brass Ensamble

Článek

Kapelu založilo sedm bratrů, jejichž otcem je jazzový trumpetista Phil Cohran. Začínali na ulici, kde prezentovali vlastní skladby, a od roku 2001 také sami vydali čtyři alba s vlastním přebalem – Flipside (také Orange podle barvy přebalu), Jupiter (neboli Green), New York City Life a The Brothas. Obohatili sestavu o baskytaru a bicí, postupně nasbírali fanoušky a nyní už jedou světové turné.

„Naše nástroje si všichni spojují s jazzem, ale když jsme začínali, nemohli jsme si dovolit být výhradně jazzovou kapelou, nemohli jsme si dovolit být ani hiphopovou kapelou z jižního Chicaga. Museli jsme oslovit i rockové a bluesové fanoušky. Spojení všech těch stylů je to, co dělá naši kapelu takovou, jaká je,“ vysvětlují členové hypnotických žesťů.

V roce 2009 vydali dlouhohrající desku, kterou nazvali podle kapely Hypnotic Brass Ensemble. Zahráli si s Princem, Mos Defem, Mickem Jonesem (The Clash) nebo Damonem Albarnem (Blur, Gorillaz). Jejich píseň War zněla ve filmu Hunger Games. V loňském roce nahráli hned dvě alba – Hypnotic Joints a Book of Sound.

Jak znějí čtyři trubky, dva trombony, lesní roh, suzafon, funky baskytara a bicí, si můžete ověřit 2. května v Karlíně. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám