Hlavní obsah

Gergijev přijíždí se Stravinským

Právo, vla

Ruský hvězdný dirigent Valerij Gergijev nebývá v Praze často, a proto páteční večer ve Smetanově síni bude výjimečný. Na světovém turné se svým hlavním orchestrem – symfonickým orchestrem Mariinského divadla v Petrohradě – se zastaví i ve Smetanově síni Obecního domu, aby od 19.30 uvedli program tvořený díly Claudea Debussyho (Předehra k Faunovu odpoledni), Igora Stravinského (Pták Ohnivák) a Petra Iljiče Čajkovského (Symfonie č.6 h moll „Patetická“).

Foto: Panart

Valerij Gergijev

Článek

Orchestr patří k nejstarším v Rusku a navazuje na Královský operní orchestr založený před více než 200 lety, dlouhou dobu mu šéfoval i Čech Eduard Nápravník. Za komunismu se nazývalo divadlo i orchestr Kirovovo. Gergijev, původem Osetinec, tam debutoval před 40 lety, 30 let je šéfdirigentem orchestru, ze kterého udělal jeden z nejlepších na světě. Zároveň je od roku 1996 umělecký a generální ředitel divadla.

Je také šéfdirigentem Mnichovské filharmonie, spolupracuje s dalšími světovými orchestry. Na současném turné bylo zahraničním tiskem vysoce hodnoceno umění orchestru. Německý tisk napsal „Senzační Gergijev a orchestr“, podobně psal i americký tisk.

Je třeba dodat, že politicky je Gergijev dost kritizovanou postavou, zejména pro podporu ruského prezidenta Putina si vysloužil kritiku z mnoha stran. Je nazýván Ivan Hrozný a proslulý je způsob jeho dirigování pouze prsty často jen s párátkem místo taktovky. V Praze byli s orchestrem Mariinského divadla naposledy v roce 2002 ještě na Pražském podzimu, další orchestry včetně České filharmonie dirigoval v Praze častěji a vždy s vynikajícím úspěchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám