Hlavní obsah

Svátek knihy s krimi, portréty i historií

Právo, cg

Třináctý Velký knižní čtvrtek dnes nabízí kolekci patnácti knížek. Jde o díla z české a světové beletrie, krimi, literaturu faktu nebo memoáry.

Foto: nakladatelství Prostor

Poslední díl série spisovatelky Eleny Ferrante.

Článek

„Tato akce si za poslední roky vybudovala prestiž a díky nabídce kvalitních titulů přitahuje pozornost čtenářů i letos. Zájem dokládá velké množství předobjednávek,“ uvedl pro Právo Dušan Murčo z knihkupectví Martinus.cz.

„Nejvíce se čtenáři těší na poslední díl série Geniální přítelkyně Eleny Ferrante s názvem Příběh ztracené holčičky a Gentlemana v Moskvě od Amora Towlese. I přesto, že letošní výběr knih postrádá jasný čtenářský hit, komplexně se jedná o sbírku velmi kvalitních a různorodých knih, od beletrie přes dětské knihy až po literaturu populárně-naučnou,“ dodal.

Etnolog Tomáš Boukal zasadil napínavý děj románu Hřbitov nevěst do trestanecké osady v sibiřské tajze, kde mizí mladé dívky a není nikdo, kdo by je hledal.

Biblické příběhy

Thriller Daniela Petra Sestra smrt se zase odehrává v severních Čechách a je inspirován případem zdravotní sestry obviněné ze šesti vražd. Vychází i román Jiřího Křižana Stín.

Pozornost poutají Biblické příběhy pro nevěřící děti od Martina Vopěnky připomínající základy evropské kultury. Houslista a skladatel Lukáš Kuta vydal titul Pecková: Dítě štěstěny, vypovídající o osudech světově proslulé mezzosopranistky. Václava Jandečková se v knize Falešná hranice / Příběhy „akce“ Kámen 1948–1951 věnuje málo známé provokativní činnosti StB, lákající některé osoby k emigraci.

S celou akcí je spojena řada besed a čtení. Dnes se doprovodný program uskuteční od 15 hodin v Městské knihovně v Praze. Vystoupí na něm Dagmar Pecková, Gene Deitch, Václava Jandečková, ale i irská prozaička Lisa McInerneyová a další. Podobná beseda se uskuteční 22. března v 17 hodin v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám